Politika

Zogović: Darmanovićeva izobličena diplomatija pokazala pravo lice

Crnogorska vlada potpuno je izgubila politički kompas, a izobličena diplomatija Srđana Darmanovića danas je pokazala svoje pravo lice, saopštio je poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović, nakon današnjeg sastanka ministra vanjskih poslova sa kolegom iz Albanije Gentom Cakajem.
Zogović: Darmanovićeva izobličena diplomatija pokazala pravo lice
Portal AnalitikaIzvor

“Ministar inostranih poslova Srđan Darmanović preuzeo je ulogu ministra za lokalnu samoupravu, a ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka je izgleda stvarni ministar inostranih poslova Crne Gore. A premijer (Duško) Marković sve to posmatra iz „helikoptera“ ne znajući šta ga je snašlo, dok bezuspješno pokušava da za svaki slučaj odglumi zdravo krilo”, rekao je Zogović.

On je istakao da je Cakaj danas u Vili Gorica slavodobitno saopštio kao potpuno prirodnu stvar miješanje Albanije u izbore u Tuzima, koji se “valjda još uvijek nalaze u sastavu Crne Gore”.

“Domaćinu, Darmanoviću, kao „siraku tužnom bez iđe ikoga“ dozvoljeno je samo da sramežljivo prokomentariše kako se ne živi od zastava, onako uzgred, tek toliko da se primijeti da je prisutan. Ovaj diplomatski skandal prvog reda, kojim se besprizorno poništava državni subjektivitet Crne Gore desio se usred Podgorice i pored diplomatskog skandala predstavlja brukanje i građana i države Crne Gore”, naveo je poslanik Fronta.

Kako je dodao, bez ustezanja u međunarodne odnose uvodi se novi princip i promoviše kao legitimno miješanje stranog faktora u unutrašnje stvari kada je interes Albanije u pitanju, dok se istovremeno svakodnevno nariče o miješanju Srbije i Rusije u unutrašnje stvari naše države. Zato, naglasio je, treba preispitati da li je Darmanović položio zakletvu „Velikoj Albaniji“ ili državi Crnoj Gori.

“Jer ni Mehmed Zenka, Nik Đeljošaj i Genci Nimanbegu nisu uspjeli da relativizuju promovisanje terorizma i teroritičke „Oslobodilačke vojske Kosova“ tako efikasno kako to čini Srđan Darmanović. Očigledno da on ima obavezu više od zvaničnih predstavnika albanskog naroda u Crnoj Gori, što je domaći zadatak preuzet od javnosti poznatog prekookenaskih mentora, čiji ga je uticaj izgurao za ministra i čijim interesima služi”, kazao je Zogović.

Prema njegovim riječima, izvodjenje takvih nečasnih radova vjerovatno je i posebno lično zadovoljstvo i merak za ministra.

“Jer se radi o osvjedočenom srbomrscu i čovjeku koji često odapinje otrovne strijele i prema državi Srbiji i prema Srbima u Crnoj Gori. Gospodo iz vlasti, pošto sebe više ničim ne možete obrukati, makar ne više nego što ste to već učinili, podnesite ostavke i ne brukajte dostojanstvene građane i patriote koji neće dozvoliti krčmljenje teritorije Crne Gore kako ste to vi i vaši saveznici zamisili”, poručio je poslanik DF.

On je rekao da su, od kada je zvanična Podgorica preuzela ulogu prvog neprijatelja Beograda i države Srbije i postala sinonim za bratsku izdaju, pripadnici režima previdjeli da će doći vrijeme kad će novi netradicionalni saveznici ispostaviti račun ili će ga kao danas praviti sami i to bez krčmara.

“Prestanite da opterećujete građane sa antisrpskom i antiruskom histerijom jer sa tih adresa crnogorcima i Crnoj Gori nikada nije prijetila opasnost. To su zapravo one adrese koje su uvijek čuvale i spašavale Crnu Goru od ovakvih i sličnih izazova kojih je kroz istoriju bilo na pretek”, zaključio je Zogović.

Portal Analitika