Društvo

Vlada donijela Startegiju za borbu protiv trgovine ljudima

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Startegiju za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019-2024. godine i Akcioni plan za implementaciju Strategije za 2019. godinu.
Vlada donijela Startegiju za borbu protiv trgovine ljudima
Portal AnalitikaIzvor

“Strategija predstavlja nacionalnu politiku borbe protiv trgovine ljudima u predstojećem petogodišnjem periodu u oblastima: prevencije, zaštite žrtava, krivičnom gonjenju, partnerstva, kooridnacije i međunarodne saradnje”, saopštili su iz Vlade.

Kako su dodali, za razliku od prethodnih dokumenata nova Strategija sadrži analizu trenutnog stanja na planu borbe protiv trgovine ljudima, kao i presjek preostalih izazova i preporuka za dalje djelovanje u cilju postizanja većeg stepena efikasnosti cjelokupnog sistema borbe protiv trgovine ljudima.

“Realizacijom ciljeva za period 2019-2024. godine unaprijediće se efikasnost i funkcionalnost sistema prevencije, identifikacije, zaštite, pomoći i praćenja žrtava trgovine ljudima sa posebnim fokusom na djecu, kao i efikasnost istraga, krivičnog gonjenja i kažnjavanja u skladu sa krivičnim zakonodavstvom. U Akcionom planu za 2019. godinu razrađeni su postavljene ciljeve Strategije, pri čemu su definisane konkretne aktivnosti, nosioci, dinamika, potrebna finansijska sredstva, kao i indikatori rezultata”, navodi se u saopštenju.

Donijet je Akcioni plan za sprovođenje Šengenskog akcionog plana za 2019. godinu i usvojen Izvještaj o implementaciji Šengenskog akcionog plana za 2018. godinu.

“U raspravi je iskazano zadovoljstvo visokim procentom realizacije mjera predviđenih za 2018. godinu koji iznosi 90,48 odsto”, ističu u Vladi.

U izvještajnom periodu utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, čijim će se usvajanjem unaprijediti normativni okvir i ispuniti obaveze koje su predviđene Šengen akcionim planom.

“Uspješno je implementiran novi Zakon o strancima, koji je na kvalitetan način uredio ulazak i izlazak, kao i kretanje i boravak stranaca u Crnoj Gori, u skladu sa međunarodnim standaradima i obavezama preuzetih iz AP za poglavlje 24. Unaprijeđeni su kapaciteti za priliv tražilaca azila i pojačana i saradnja sa međunarodnim partnerima po pitanju njihovog zbrinjavanja; unaprijeđene su aktivnosti i kapaciteti granične policije, kao i prekogranična policijska saradnja i aktivnosti na suzbijanju prekograničnog organizovanog kriminala. Fokus novog Plana, pored ostalog, biće usmjeren i na realizaciju mjera za koje je predviđeno finansiranje iz sredstava EU, u iznosu od 8 miliona eura”, navode u Vladi.

Vlada je utvrdila Predlog odluke o donošenju Izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Sektor 5“. Područje planskog dokumenta čini dio naselja Kumbor, priobalnog područja opštine Herceg Novi.

“Izradom Izmjena i dopuna DSL, kojom su integralno sagledani i analizirani svi elementi  namjene i organizacije korišćenja prostora, stvoreni su uslovi za izgradnju i podsticanje daljeg razvoja šireg područja. Kroz Izmjene i dopune DSL su obezbjeđeni uslovi za valorizaciju vrijednog dijela obale uz poštovanje smjernica koje proizilaze iz zakonske regulative i svih dokumenata koji se odnose na zaštitu prirode i kulturnog nasljeđa”, saopštili su iz Vlade.

Donijeta je i Odluka o izradi Izmjena i dopuna Državne studije lokacije “Rt Đeran – Port Milena”, Opština Ulcinj.

Inicijativu za izmjene i dopune DSL podnijelo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja radi unošenja u planski dokument ribarske luke na ovoj lokaciji i poboljšanja uslova ribarstva, u okviru implementacije Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS ll).

“Takođe, cilj izmjena i dopuna DSL je da se preispitaju urbanistička rješenja u okviru važećeg dokumenta i shodno razvojnim potrebama stvore planski preduslovi za razvoj turizma, suzbijanje nekontrolisanog širenja naselja, očuvanje identiteta naselja, te poboljšanje sadržaja društvenog standarda i komunalne infrasrukture”, navode oni.

Vlada je dala saglasnost za finansijsku podršku projektima adaptacije školskih fiskulturnih sala i otvorenih sportskih terena.

Donijet je Program upotrebe sredstava za upravljanje vodnim resursima za 2019. godinu.

“Za finansiranje obaveza i potreba za upravljanje vodnim resursima u 2019. godini, Programom su predviđena sredstva u iznosu od 200.000 eura, koja će biti usmjerena na: izradu planske i projektne dokumentacije u ovoj oblasti; zaštitu od štetnog dejstva voda; podršku projektima vodosnabdijevanja u bezvodnim područjima i za funkcionisanje Programa”, saopštili su iz Vlade.

Vlada je dala i saglasnost na Program rada i plan donošenja crnogorskih standarda za 2019. godinu, sa Ugovorom o izvođenju.

“U cilju brže integracije u međunarodne i evropske tokove, Institut za standardizaciju Crne Gore, kao nacionalno tijelo za standardizaciju, ima obavezu i zadatak da osmisli, organizuje i izvrši harmonizaciju crnogorskih standarda i srodnih dokumenata sa međunarodnim i evropskim standardima i srodnim dokumentima, poštujući evropska i međunarodna normativna akta”, kazali su u Vladi.

Usvojena je  Informacija o potrebi potpisivanja Konvencije o krivičnim djelima koja se odnose na kulturna dobra.

Povodom 70. godina postojanja Savjeta Evrope otvara za potpisivanje nekoliko konvencija/protokola na 129. Sastanku Komiteta ministara 16-17. maja 2019. godine u Helsinkiju, među kojima je i Konvencija o krivičnim djelima koja se odnose na kulturna dobra.

Potpisivanje Konvencije je dio paketa mjera na jačanju zaštite kulturnih dobara u Crnoj Gori u cilju sprečavanje i borba protiv uništenja, nanošenja štete i krijumčarenja kulturnih dobara kroz kriminalizaciju određenih djela, zatim jačanje prevencije kriminala i odgovora krivično-pravnog sistema na sva krivična djela u vezi sa kulturnim dobrima, kao i unapređenje domaće i međunarodne saradnje u borbi protiv krivičnih djela u vezi sa kulturnim dobrima”, kazali su u Vladi.

Vlada je usvojila Izvještaj sa 34. sjednice Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem i podržala sprovođenje reforme Nacionalnog savjeta u Državni savjet i uspostavljanje Kancelarije za održivi razvoj.

Portal Analitika