Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Kolumne
 • Nauka / Tehnologija
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Društvo

Univerzitet Mediteran: Dobili smo licencu Ministarstva prosvjete, iza nas treba da stoji država

Zaposleni Univerziteta Mediteran uputili su otvoreno pismo, povodom jučerašnje izjave poslanika DPS-a Radula Novovića u Skupštini Crne Gore.
Univerzitet Mediteran: Dobili smo licencu Ministarstva prosvjete, iza nas treba da stoji država
Portal AnalitikaIzvor

Kako su saopštili, Mediteran je prvi privatni Univerzitet u Crnoj Gori, koji je osnovan 2006. godine, i koji je, kako ističu, svojim osnivanjem postavio nove standarde u visokom obrazovanju - ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu.

Ta ih činjenica, saopštili su, obavezuje da i u budućnosti nastave da u kontinuitetu unapređuju sve komponente nastavnog i istraživačkog procesa. Podsjećaju da je univerzitet dobio licencu za rad 31. avgusta 2006. godine, a od tada je dva puta (2008. i 2013. godine) veoma uspješno prošao proces reakreditacije ustanove i studijskih programa u skladu sa nacionalnim propisima.

Kako dodaju, studijski programi "Dizajn vizuelnih komunikacija" i "Audiovizuelna produkcija", su odlukom Vlade Crne Gore 2013. godine, proglašeni studijskim programima od nacionalnog značaja. Univerzitet je prošao i proces međunarodne evaluacije i follow up evaluacije i to 2013. i 2018. godine, od strane međunarodne organizacije IEP, koja je inače član Evropskog udruženja za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

"Sigurni smo da je uvaženi gospodin Novović, kao rukovodilac resornog odbora u Skupštini, upoznat ako ne sa svim, onda sa većinom navedenih činjenica. Ipak, pomenute činjenice smo dužni da iznesemo zbog javnosti Crne Gore i naših studenata. Nadamo se da je gospodin Novović u toku izlaganja napravio lapsuse kada je u pitanju korišćenje termina fakultet i univerzitet jer je ta dva pojma proizvoljno koristio u izlaganju, iako je razlika između njih definisana članom 15 Zakona o visokom obrazovanju. Takođe, ono što još više čudi jeste njegova izjava: „Ako se fakultet zatvori, studenti neće imati priliku da nastave školovanje“ koja predstavlja nedobronamjernu i neutemeljenu konstataciju, a koja se direktno negativno odražava na dalje funkcionisanje Univerziteta. Da li može objasniti javnosti, s obzirom na funkciju koju pokriva, na kom članu Zakona je zasnovao pomenutu izjavu?", pitaju zaposleni Univerziteta, prenio je Standard. 

Kako dodaju, predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport bi morao poznavati ključna pravna akta iz opšteg prava i prava u visokom obrazovanju, prvenstveno Zakon o visokom obrazovanju u kojem se u članu 32 ističe da su ustanova i osnivač dužni da studentima omoguće nastavak započetog obrazovanja.

"Dakle, naš student neće moći da završi studije jedino ako on to sam ne želi ili iz nekog drugog razloga odustane od studija. U vezi sa njegovom izjavom da žali zbog činjenice da su se studenti upisali “ne znajući s kim imaju posla, ko je i kakav je vlasnik ove visokoobrazovne institucije”, a koju je u uvodu ocijenio “promašenom” (te time uvrijedio našu cjelokupnu akademsku zajednicu – i studente i osoblje) obavještavamo javnost da su studenti bili dobro obaviješteni sa kim imaju posla jer je pomenutom vlasniku ove visokoobrazovne institucije licencu za rad dalo upravo Ministarstvo prosvjete. U tom smislu smatramo da je mnogo primjerenije da gospodin Novović svoju bojazan i strepnju izrazi nadležnom ministarstvu i od njih zahtijeva odgovore", piše u saopštenju.

Taj Univerzitet je, ističu, osnovala Atlas grupa, i nije ga napravio pojedinac, već ljudi željni stvaranja, stvaraoci koji su u nastavne planove i programe ugradili svu svoju stručnost, znanje, talenat i iskustvo, a u nastavni proces energiju, kreativnost i ogromnu ljubav. Zato njima, dodaju, ne treba ni vlasnik niti predsjednik, da bi postali ono što jesu i što će nadalje biti, respektabilan Univerzitet.

"Od onog momenta kada je Univerzitetu Ministarstvo prosvjete izdalo licencu za obavljanje djelatnosti, studenti nemaju posla ni sa jednim pojedincem, već sa licenciranom visokoobrazovnom institucijom iza koje stoji država, tako barem treba da bude. Takođe, kao predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport u Skupštini Crne Gore gospodin Novović bi morao znati da Univerzitet nije samo Rješenje o registraciji niti Akt o osnivanju već nešto mnogo više i njegova sudbina ni u kom slučaju ne može zavisiti od sudbine pojedinca. U jednom se, ipak, slažemo sa gospodinom Novovićem - da se “neko pokušava poigrati sudbinama mladih ljudi, naše budućnosti”. Zato još jednom naglašavamo da Univerzitet obavlja djelatnost od javnog interesa koja ne smije biti zloupotrijebljena i iskorišćena radi političkih, ličnih, prijateljskih, neprijateljskih i bilo kakvih drugih interesa", saopštili su zaposleni Mediterana.

Oni su se obratili javnosti kako se "niko ne bi igrao sudbinama ovih mladih ljudi", ali ni profesora i administrativnog osoblja koji su, objašnjavaju, život posvetili stvaranju i napretku ovog Univerziteta.

"Pozivamo i gospodina Novovića i predstavnike nadležnog ministarstva da nas posjete i da nađemo način da javni interes tretiramo kao javni interes, profesore kao akademsku elitu koja čini stub svakog demokratskog društva, a studente kao budućnost na kojoj počiva razvoj i prosperitet naše države", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika