Kultura

Regionalni festival izdavača i pisaca BOOKA od 4. do 14. marta

Zimski salon knjige BOOKA je regionalni festival izdavača i pisaca čiji je cilj da pored izdavača i autora, okupi književne kritičare i ljubitelje pisane riječi, kako iz Crne Gore tako i iz regiona. Zimski salon knjige postao je jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija koja kvalitetnim programom, bogatim izborom literature i pristupačnim cijenama posjetiocima i čitaocima približava pisanu riječ i čini bogatijom kulturnu ponudu Crne Gore.
Regionalni festival izdavača i pisaca BOOKA od 4. do 14. marta
Portal AnalitikaIzvor

BOOKA je manifestacija koja svake godine na jednom mjestu okupi brojne istaknute književnike, književne kritičare i ljubitelje pisane riječi.

Ovogodišnji tradicionalni festival knjige otvoriće Adam Zagajevski, istaknuti poljski pjesnik i esejista. Svečano otvaranje biće upriličeno 4. marta u sali Millennium u TC-u Mall of Montenegro, u 19h.

Pored Zagajewskog na otvaranju zimskog salona govoriće i Gojko Božović, pjesnik, esejista i književni kritičar.

Kada je riječ o ostalim učesnicima salona, svoja književna djela predstaviće:  Vladimir Tabašević, dobitnik NIN-ove nagrade u 2018. za roman „Zablude svetog Sebastjana“.

Laslo Blašković, jedan od vodećih savremenih pjesnika, inače radijski i televizijski pisac iz Novog Sada, predstaviće svoju novu knjigu pjesama pod nazivom „Bogzna“ i profesor Siniša Jelušić i promocija njegove knjige „Razumjeti lutku“.

Poslednjeg dana festivala biće upriličena promocija ramana „Još ne sviće“ Marinka Vorgića, književnog kritičara i publiciste.

Kao gosti na književnim večerima govoriće brojni istaknuti književnici, književni kritičari i publiciste iz Crne Gore i okruženja.

U okviru Salona knjige Adamu Zagajevskom će biti svečano uručena nagrada „Književni plamen“. Regionalnu nagradu Književni plamen 2015. godine ustanovili su izdavačka kuća Nova knjiga i nobelovac Mario Vargas Ljosa.

Podsjećamo da su dosadašnji dobitnici ove nagrade bili upravo Mario Vargas Ljosa, zatim poznati italijanski pisac Klaudio Magris i 2017. godine Književni plamen pripao je turskom nobelovcu Orhanu Pamuku.

Ovogodišnji žiri, koji je radio u sastavu Mario Vargas Ljosa (predsjednik), profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov i izdavač Predrag Uljarević, direktor Izdavačke kuće Nova knjiga, jednoglasno je odlučio da se prestižna nagrada dodijeli Zagajewakom.

Organizatori ovogodišnjeg Salona knjige u saradnji sa izdavačima, za posjetioce su pripremili brojne pogodnosti i popuste do 50 posto.

Takođe za posjetioce salona i ljubitelje knjiga informacija da će prodajni dio Salona biti na prvom spratu Mall of Montenegra, za vrijeme trajanja festivala od 9h do 22h, a ulaz je slobodan.

Na ovogodišnjem Zimskom salonu predstaviće se brojni izdavači iz zemlje i regiona. Među crnogorskim izdavačima koji će predstaviti svoja izdanja i izdavačku djelatnost na Zimskom salonu su izdavačke kuće CID, LEGO, NOVA KNJIGA i UNIREX.

Iz Srbije, svoja izdanja predstaviće: Arhipelag, Laguna, Vulkan i Clio. Hrvatski izdavači koji će biti prisutni na Zimskom salonu su Begen i Leo comerce. Među izdvačima iz Bosne i Hercegovine tu će biti izdanja izdavačke kuće Šahinpašić i Connectum.

Portal Analitika