Preduzetništvo

Zašto baš Preko Morače kupiti stan u Podgorici?


Poučeni iskustvom koje smo do sada stekli, jedan od djelova grada koji je najtraženiji, ukoliko ne računamo City kvart, predstavlja upravo dio grada Preko Morače. 

Zašto baš Preko Morače kupiti stan u Podgorici?
PROMO
PROMOAutor
Na MapiIzvor

“Preko Morače” neki već nazivaju i novim centrom grada…

Koje su to pogodnosti i ljepote ovog kvarta i zašto se sve više ljudi odlučuje na kupovinu stana ili iznajmljivanje poslovnog prostora upravo u ovom dijelu Podgorice imaćete priliku da saznate u današnjem tekstu savremene agencije za nekretnine koja postavlja neke nove standard na tržištu Podgorice i Crne Gore, svojim pristupom na tržištu nekretnina.

 starogradnja-preko-morace

Slika 1: Starogradnja Preko Morače – dvosoban stan na prodaju kojem je potrebno renoviranje – kliknite za više informacija

Istorijat

Stariji dio naselja čine zgrade tipične za onu bivšu nam Jugoslaviju, a ubrzani razvoj Podgorice koja se u poslednjih 15 godina neprestano izgrađuje, stvorio je od prekomoračkog dijela grada spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

U početku, stambeni blokovi predviđani su većinom za porodice JNA oficira, što se naravno u proteklom periodu značajno izmijenilo, gdje je ipak potrebno priznati, da i dalje dobar dio žitelja Preko Morače vuče neku povezanost sa JNA.

na-mapi-me-preko-morace  Slika 2: Prodaja/Izdavanje dvosoban renoviran stan na uglu Moskovske i Bulevara – kliknite za više informacija

Već kada je gradnja bila u toku, dio grada dobio je prefiks pogodnog za život, zbog širokih bulevara, povezanosti, institucija, ustanova, a sve zbog urbanističkog plana i zelenih površina koji treba da služe za primjer i današnjim planerima kako ne bi dolazilo do dobro poznatih grešaka u nekim drugim djelovima Podgorice.

Originalnu verziju teksta pročitajte klikom na sljedeći link namapi.

 

Tadašnje arhitekte u socijalizmu, smatrali su da nekretnine u starogradnji  trebaju da odlikuju komocijom i prostranošću kao jednom od ključnih karakteristike, te su stoga stanovi u starogradnji danas sa većim sobama, zasebnim prostorijama kuhinjom i trpezarijom, što je danas u novogradnji rijetkost gdje se radi na minimalizmu i uštedi prostora. Interesatno je takođe navesti razliku koja karakteriše starogradnju, odnosno da su u Listovima nepokretnosti upisane kvadrature bez ugradnih plakara i terasa, dok se danas svaki cm2 računa.

Geografski, dio grada Preko Morače, se u Podgorici danas prostire od na jugozapadnoj “granici” Union bridge-a i Krivog mosta, zatim zapadno I “granice” sa City kvart-om, sjeverozapadno sa početkom Bloka 5 i Tološke šumesjeveroistočno sa Momišićima i Malim brdom, kod reda tkzv. “Pet udovica“, dok je jugoistok vijekovima “brani” rijeka Morača, koju mostovima Milenijum, Moskovski, mali pješački, Blaža Jovanovića, Union bridge i Krivi most, povezuje lijevu i desnu stranu grada.

 Novi centar grada?

Kao što smo gore naveli, sjajan urbanistički plan, stvorio je od Preko Morače jedan od poželjnijih djelova grada za život kako u Podgorici tako i u cijeloj Crnoj Gori. Veliki broj vrtića, nekoliko Osnovnih škola, Domova zdravlja, zelenih površina, igrališta su jedni od glavnih aduta, a novi fokusi zbivanja u Podgorici, koji su sa istorijskog centra “skliznuli” zapadno, doveli su i do prekompozicije  pojma samog “centra grada”.

stan-preko-morace-namapi 

Slika 3: Renoviran kvalitetno namješten dvosoban stan Preko Morače - kliknite za više informacija

Ukoliko odlučite da se kupovina nekretnine završi upravo Preko Morače, vjerujemo da će prethodne navedene prednosti imati presudan uticaj.

Sljedeći put kada budete šetali Podgoricom, obratite pažnju. J Tržište nekretnina u Podgorici možda najkvalitetnije može da posvjedoči kroz razlike u cijenama iznajmljivanja poslovnih prostora, i neuporedivo veću tražnju u korist prekomoračkog dijela grada u odnosu na centar. Različiti tipovi radnji poput butika, prodavnica, kafića i restorana ostvaruje veći promet i “popunjenost” kapaciteta, a brojni nažalost zatvoreni poslovni prostori u centru dodatno dopunjuju sliku.

Ističemo i mane

Ako kažemo da su tadašnji planeri izrazito “pogodili”, onda moramo pak istaći i nedovoljnu kreativnost arhitekata i dizajnera. 

stan-preko-morace-namapi1Slika 4: Povoljan dvosoban stan Preko Morace na prodaju – kliknite za više informacija

Naravno, govorimo o visokom kvalitetu starogradnje nekretnina koja dosta dobro podnosi zub vremena, ali bazičan izgled zgrada u starogradnji i nedostatak inventivnosti, ponegdje i nedostatak liftova i trošne ploče umjesto krovova, čine po našem mišljenju praktično glavnu manu. Naravno ovdje izuzimamo novogradnju Preko Morače, koja ipak i sama ima svojih mana.

novogragradnja-preko-morace-namapiSlika 5: Novogradnja Preko Morače - Veliki dvosoban stan Preko morače Prodaja - kliknie za više informacija

Drugu manu pripisali bi savremenoj urbanizaciji grada. Sve gušća naseljenost u ovom dijelu grada dovela je i “gužve” na parking prostorima, a nedostatak podzemnih garaža u starogradnji je nešto zbog čega danas djelimično ispaštamo.

Za neke takođe mana, ali ovim putem navodimo i cijenu kao potencijalnu kočnicu između vas i stanova ovdje. Kada govorimo o Starogradnji Preko Morače brojni su faktori koji utiču, poput spratnosti, stepena renoviranosti, “reputaciji” zgrada poput pojedinih vojnih i slično i tada zavisno naravno i od kvadrature govorimo o rasponu 900e-1,350e/m2.

stan-preko-morace-namapi2Slika 6: Jednosoban stan u Barskoj zgradi u ulici Vasa Raickovica Prodaja - kliknite za više informacija

Već kada je riječ o novogradnji Preko Morače, odnosno zgradama poput Profesorske u Bulevaru Džordža Vašingtona, tik do spomenika Svetog Petra, zgradi gdje je restoran Leonardo, zgradi Maxim, Normal company, Vektri, Zetagradnji kod Mljekare, zgradi kod Hrama i najmanjeg kružnog toka u gradu i drugim sličnima, govori se o cijenama od 1,100e-2,000e/m2 pa čak i više. 

NaMapi komentar

Savjet kupcima, kojima se pomaže u potrazi i daju stručna mišljenja, jeste da se idealno nikada neće pojaviti, te da je ono optimalno, što zadovoljava najviše kriterijuma a sa druge strane ne ispašta zbog previše mana, potrebno objeručke prihvatiti.

Prvi i osnovni uslov za postojanje tražnje jeste naravno novac, a kroz taj određeni budžet nastupaju i vaše želje kažu zaposleni NaMapi. Ukoliko uzimate stambeni kredit za kupovinu stana, NaMapi  vam može pomoći kroz savjetovanje, kako ne bi posjećivali baš svaku banku i trošili vrijeme. Sve što treba da uradite jeste da popunite ovaj stambeno kreditni upitnik na njihovom sajtu. Zatim se, kroz zajednički pristup pronalazi adekvatna nekretnina i pristupa se procesu kupovine.
 

Sa druge strane, kada je riječ o prodaji nekretnine, nakon što kontaktirate NaMapi – Studio za nekretnine, njihovi zaposleni izlaze na lice mjesta, а u svom sastavu imaju i profesionalnog fotografa, što je zaista rijetkost.

Potpisuje se Ugovor o posredovanju koji glasi na 3% od kupoprodajnog Ugovora, a zatim u sklopu detaljne prezentacije dobijate i procjenu tržišne vrijednosti date nekretnine. Kasnije, koristeći digitalni marketing – više o njemu pročitaje u njihovom tekstu marketing u nekretninama – kako doći do kupca? Pročitajte koja je njihova tajna. J

NaMapi – Studio za nekretnine, bavi se i izdavanjem nekretnina, a detaljne informacije možete pročitati ovdje – Agencije za izdavanje stanova Podgorica – Savjeti i Zanimljivosti.

Riječ autora: “Što se prodaje stanova Preko Morače tiče, ona uz djelove grada City kvart i Ljubović predstavlja najtraženije lokacije u ukupnoj prodaji stanova u Podgorici u ovom trenutku.”

 

Šta je to što vas zadržava u ovom dijelu grada a mi to nismo naveli?

Postoji li možda još neka mana?

 


Autor teksta je Mišo Savović, osnivač i izvršni direktor NaMapi – Studio za nekretnine.

Kontakt: info@namapi.me i +382 67 455 255

 

Portal Analitika