Kultura

Babuška u egzistencijalnom koturu

Nadija jede cinizam, cigarete, alkohol i dobre muškarce za večeru. Dok se ruga svemu od čega potajno drhti, nemoguće je ne umirati joj od smijeha. I ne krunisati je titulom „ženski Vudi Alen“ makar zbog fora na račun Jevreja
Babuška u egzistencijalnom koturu
Biljana MARTINIĆ
Biljana MARTINIĆAutorka
ObjektivIzvor

Matrjoške ili babuške su tradicionalne ruske igračke. Ovaj set drvenih lutkica u lutkicama po nekim tumačenjima predstavlja generacije žena koje rađaju i podižu kćerke. Prema drugom mišljenju, slojevi lutaka koji čine babušku simbolično reprezentuju i oklop koji žena formira iz godine u godinu, odrastajući i udaljavajući se sve više od male klinke koja je bila na početku života.

Obje interpretacije relevantne su za analizu nove Netfliksove zaraze. Seriji „Russian Doll“ bilo je dovoljno samo osam polučasovnih epizoda da osvoji apsolutno svakog ljubitelja bizarnosti i crnog humora sa izuzetno ozbiljnom porukom.

Prljavi jezik
Prvi razlog zbog kog ćete poželjeti da pogledate seriju jeste Nataša Lione, sjajna glumica najpoznatija po ulozi (ne)čuvene Niki Nikols iz zatvorske poslastice „Orange Is The New Black“. Jezik njene nove junakinje, crvenokose Nadije Vulvokov, nije ništa manje prljav i vrcav nego Nikin. I takođe je pun ludačkih pop referenci, od serije „Game of Thrones“, do Alehandra Hodorovskog i Majkla Daglasa!

Nadija jede cinizam, cigarete, alkohol i dobre muškarce za večeru i ne prestaje da se ponaša kao da je njen sopstveni loš stav prema životu podmlađuje – iako se mnogo plaši nadolazećeg 36. rođendana. Dok se ruga svemu od čega potajno drhti, nemoguće je ne umirati joj od smijeha. I ne krunisati je titulom „ženski Vudi Alen“ makar zbog fora na račun Jevreja.

02-sjajna-natasa

Drugi razlog zbog kog ćete se zalijepiti za ekran gledajući „Russian Doll“ jeste premisa na kojoj serija počiva. Na neki način, dobili smo kombinaciju najboljih elemenata kultne komedije „Groundhog Day“ i popravljene premise horora „Happy Death Day“.

Težina promjene

Nadija je zarobljena kao hrčak u egzistencijalnom koturu baš kao i glavni junaci ovih filmova: osuđena je da iznova i iznova slavi 36. rođendan. Svako slavlje završi se njenom nasilnom smrću, nakon koje se ponovo, bez obzira na to što uradila, nađe na početku rođendanske žurke.  

Početna scena je instant klasik. Nadija stoji ispred ogledala. U pozadini ide pažljivo odabrana Nilsonova numera „Gotta Get Up“ koja se već lagano gnijezdi u vašim moždanim ćelijama. Čuje se kucanje na vratima, kao da svijet pokušava da joj kaže da je vrijeme da izađe napolje i suoči se sa životom. Da bi izašla, Nadija mora da se uhvati za kvaku u obliku pištolja. Ona povlači obarač da bi odšetala u trenutak koji se nikada neće završiti. Ali, ne zna da je to tako. Barem ne prvi put.

Svaka Nadijina nova smrt vodi do neke nove dimenzije i važnog trenutka iz njenog života, otkrivajući tako jedan po jedan sloj samodestruktivne gospođice Vulvokov. Ali, tek kada se njen put ukrsti sa Alanom (Čarli Barnet) u smrtonosnom liftu i ona sazna da nije jedina koja umire svakog dana - pravi cilj serije postaje jasniji.
Dok je Nadija cijelog života držala ljude na distanci, Alan je imao problema da ih zadrži kraj sebe. Za njega život, za razliku od smrti, uopšte nije lak, a najteža stvar koju može da zamisli jeste – promjena.

Ispod površine

Kreatorke serije Nataša Lione, Ejmi Poler i Lesli Hedlend potrudile su se da pokažu da uopšte nije bitno racionalno objašnjenje za to što se događa Nadiji, koliko je važno da na tom putu umiranja i vraćanja u život stekne znanje. O sebi, sopstvenoj prošlosti, ljudima koje voli. Svaki put kad umre. Zbog toga su, u njenom slučaju, sve smrti koje prolazi dobre. I to je sasvim logično, jer što je jedna babuška ako ne poziv da zavirimo ispod njene površine?

03-alan

Jedna od posljednjih rečenica koju Nadija upućuje Alanu, dok on razmišlja o samoubistvu, jeste da stvari možda neće biti u redu.

- Obećavaš li da ću biti srećan ako ne skočim sa zgrade?

- Ne. Apsolutno ne. Ali, obećavam da nećeš biti sam.

Na ovaj način polako dolazi do izražaja ideja o tome koliko je svakom čovjeku važno da ga neko spozna, zavoli, razumije, da bude tu za njega. Ako Alan uspije da spriječi da Nadiju udari auto i ukoliko Nadija uspije da zaustavi Alana prije nego što skoči sa zgrade, onda će njih dvoje biti tu jedno za drugo i u budućnosti.

Ruka u ruci

Život je, na kraju, nažalost, najčešće začarani krug ponavljanja određenih navika koje smo ustanovili unutar sopstvene komfort zone. I najbolji prijatelji koje imamo su oni koji te navike vide, razumiju i nerijetko nas uhvate za ruku da bi nas napravili boljim, a nekad i izveli iz te proklete sigurne zone, makar nakratko.

Samo tako svijet postaje bolji, a ova planeta na kojoj smo se zadesili prestaje da bude lokacija na kojoj ćemo svi da umremo i postaje ono mjesto gdje smo dobili šansu da nakratko živimo.

„Russian Doll“ je serija koja se vrti oko najednostavnije potrebe za ljudima i spremnosti da učinite nešto za drugog, a da pritom ne poželite nešto i za sebe. Bejbi nukleus ove ruske igračke je upravo to - molba da uhvatite nekog za ruku i ne tražite ništa zauzvrat. Zbog toga nas prokleto raduje činjenica da je Netfliks već potvrdio snimanje tri sezone. „Gotta get up, gotta get out, gotta get home before the morning comes!“ 

FOTO: imdb.com / tvline.com

 

Portal Analitika