Svijet

Uznemirujući snimak iz Pariza: Demonstrantu granata raznijela ruku

Jednom od demonstranata pokreta "žuti prsluci" danas je u Parizu raznijeta ruka granatom GLI-F4.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
S.G.
S.G.Autor
Izvor

Kako javlja "Sputnjikov" izvještač sa lica mjesta, incident se dogodio u blizini Nacionalne skupštine u Parizu odakle su se demonstranti uputili prema Ajfelovom tornju. Tada je došlo do sukoba policije i "žutih prsluka" u kojima su korišćeni biber-sprej i pendreci, a pojedini mediji prenijeli su i da je policija okružila demonstrante.

Nije sasvim jasno kako je do nesreće došlo. Prema jednoj verziji, povrijeđeni muškarac sam je u ruke uzeo granatu koja je potom eksplodirala, ali svjedoci tvrde da to nije tačno.

Upozoravamo, snimak je uznemirujući.

Nije jasno da li ga je policija pogodila ili možda neko iz mase. Prema navodima portala RT, povrijeđeni demonstrant hitno je prebačen u bolnicu.

Inače, riječ je o granati sa suzavcem GLI-F4 koja sadrži eksplozivno punjenje od 25 grama TNT-a, a koje francuska policija koristi od 2011.

Današnji protest, 13. po redu, ubrzo nakon početka prerastao je u sukobe policije i demonstranata.

Prijavljeno je više okršaja "žutih prsluka" i policije na Jelisejskim poljima u kojima je korišćen suzavac, a društvenim mrežama kruže fotografije krvavih demonstranata uz komentare da je policija izuzetno brutalna.

Jedan od njih je čovjek koji zavijene glave i krvavog prsluka tvrdi da mu je povrede nanijela francuska policija i to "batinjanjem".

Takođe, snimljene su i scene kada su se demonstranti obrušili na policiju, poput one kada se jedan od njih zaletio i udario nogom u lice policajca koji se povlačio u tom trenutku. Povrijeđeni su i novinari.

Demonstracije su planirane i u drugim gradovima, uključujući Monpelje, Lil, Nant, Ren, Brest Kan i Lorijen.

Broj demonstranata je u osjetnom padu u protekla dva vikenda.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, proteklog vikenda je na demonstracijama širom Francuske učestvovalo oko 58.600 ljudi, dok "žuti prsluci" tvrde da ih je bilo oko 116.000.

Prema zvaničnim podacima, 2.000 osoba je povrijeđeno od početka održavanja protesta 17. novembra, a od njih je najmanje četvoro zadobilo ozbiljne povrede oka.

Istovremeno, 10 osoba je poginulo u saobraćajnim nesrećama povezanim sa aktivnostima "žutih prsluka".

 

Portal Analitika