Abiznis

Blokiraće opštinama račune, za preduzeća predlagati stečaj

Pet opština Pljevlja, Ulcinj, Berane, Bijelo Polje i Cetinje i lokalna preduzeća imaju poreske dugove, ne poštuju obaveze iz reprograma zbog čega je Poreska uprava najavila preduzimanje određenih mjera kako bi ih natjerala da odgovorno upravljaju lokalnim finansijama i da budu finansijski održive, na šta, kako su kazali, insistira i MMF. 
Blokiraće opštinama račune, za preduzeća predlagati stečaj
PobjedaIzvor

- Većina lokalnih samouprava redovno servisira obaveze iz reprograma odobrenog 2015. Međutim, kod opština Pljevlja, Ulcinj, Berane, Bijelo Polje i prijestonice i njihovih lokalnih preduzeća evidentno je kašnjenje u uplati tekućih obaveza. Kod lokalnih preduzeća registrovano je i kašnjenje u izmirivanju obaveza koje su reprogramirane u skladu sa zakonom iz 2017. godine - kazali su Pobjedi iz Poreske uprave i najavili intenzivne mjere naplate blokadom računa, predlaganjem stečaja za lokalna preduzeća. 

Nijesu sada iz Poreske uprave saopštili koliki je pojedinačni i ukupni dug, ali su prije dva mjeseca, takođe za naš list, kazali da su četiri opštine i lokalna preduzeća nagomilali 11 miliona eura novog poreskog duga, ali ih tada nijesu imenovali. Sedam miliona eura tada su dugovale opštine i četiri miliona lokalna preduzeća. Upozorili su tada da će intenzivirati blokade računa i krenuti u pokretanje stečajnih postupaka protiv opštinskih preduzeća ukoliko ne izmire obaveze.

ULCINJ, PLJEVLJA, BERANE

Očigledno da obaveze nijesu izmirene pa je Poreska uprava početkom januara tekuće godine ukinula rješenja o reprogramu poreskog potraživanja za dva lokalna ulcinjska preduzeća - Vodovod i kanalizacija i Komunalno preduzeće i preduzela mjere prinudne naplate blokadom žiro računa.

-S obzirom na to da se aktivnost ukidanja rješenja o reprogramu nastavlja za lokalna preduzeća i javne ustanove i u ostalim opštinama kod kojih postoje kašnjenja u servisiranju dospjelih obaveza, to je isto učinjeno i kod još dva javna preduzeća: Komunalno Berane i Čistoća Pljevlja, koja imaju ukupno više od 300 zaposlenih - kazali su Pobjedi iz Poreska uprava upozorila da neće imati milosti za dužnike Blokiraće opštinama račune, za preduzeća predlagati stečaj Poreske uprave. Oni su naglasili da neće dozvoliti isplatu zarada bez uplaćenih poreza i doprinosa ni opštinama ni preduzećima.

- Poreska uprava je odlučna da u tekućoj godini ne dozvoli isplatu neto zarada zaposlenima ni tim obveznicima niti bilo kojoj opštini ili javnom preduzeću, čime bi se kreirao novi poreski dug. U slučaju isplate zarade zaposlenim a da se pri tome ne prijave i plate porezi i doprinosi pristupićemo mjeri blokade žiro računa - upozoravaju iz Poreske uprave Iz tog organa napominju i da su Vodovod Cetinja i Komunalno Lim Bijelo Polje obezbijedili planove reorganizacije i prezentovali dinamiku izmirivanja obaveza.

-To su uradili u skladu sa upozorenjima Poreske uprave da je potrebno da se uspostavi održivost funkcionisanja finansija - navode iz tog poreskog organa. Poreska uprava se posebno bavi opštinama i lokalnim preduzećima kako bi, kako navode, povećala stepen njihove finansijske discipline.

TRI NIVOA OBAVEZA

Podsjećaju da se poreske obaveze opština mogu posmatrati u tri nivoa - iz reprograma 2015, potom reprogramirane u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja 2017. i tekuće obaveze. -Opštine sa lokalnim preduzećima i javnim ustanovama predstavljaju kategoriju poreskih obveznika kojima se posebno bavimo u Poreskoj upravi.

Svjesni smo činjenice da se radi o preduzećima koja su od vitalnog značaja za funkcionisanje lokalne samouprave i da su u direktnoj funkciji građana, ali je, uprkos tome, i u ovoj kategoriji obveznika potrebno uspostaviti veći stepen poreske discipline, odnosno obezbijediti redovno servisiranje poreskih obaveza.

Zbog toga je Poreska uprava započela intenzivniju primjenu mjera prema opštinama i lokalnim preduzećima koja imaju neizmirena potraživanja, kako je u predviđeno Planom za upravljanje poreskim dugom i jačanje mjera naplate- objasnili su iz Poreske uprave. Oni podsjećaju da je Poreska uprava u više navrata održavala sastanke sa svim opštinama koje predstavljaju poreske dužnike i preduzimala mjere naplate i tokom 2018. godine. -To će se nastaviti i tokom 2019, kako bi se upozorile da kašnjenja u servisiranju poreskih obaveza neće biti tolerisana - podsjetili su iz Poreske uprave.

Navode primjer da opština Pljevlja sa najviše 40 hiljada stanovnika ima šest komunalnih preduzeća i da ukoliko bi danas blokirali žiro račun te opštine na puni iznos duga, oni bi narednu platu primili za tri godine. Iz Poreske uprave ranije je saopšteno da najveći stepen poreske discipline imaju Glavni grad Podgorica, Tivat, Herceg Novi, Kotor, Plužine, Gusinje i Petnjica koje nijesu ni ušle u reprogram 2015, kao i Nikšić, Budva i Bar kojima je Ministarstvo finansija odobrilo reprogram poreskog duga prije tri godine i koje redovno servisiraju sve dospjele repogramirane i tekuće obaveze. Podsjetimo, Poreska uprava je do sada ukinula 1.500 rješenja o reprogramu poreskog duga čija vrijednost je 50 miliona eura.

Prethodnih 15 dana predato je 159 prijedloga za stečaj Privrednom sudu, sa 10 miliona eura poreskog duga. Tokom tekuće godine će, najavili su ranije iz PU, u stečaj poći između hiljadu i dvije hiljade poreskih obveznika.

Portal Analitika