Region

Ako se nastave aktuelne politike, konflikt u BiH je neizbježan

Bosna i Hercegovina još je daleko od građanskog koncepta države, ako se nastave aktuelne politike u toj zemlji, konflikt će biti neizbježan, saopštio je bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić. Mustafić kaže da je bolje o svemu razgovarati, nego minut ratovati.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Portal AnalitikaIzvor

"Očigledno da, ako se nastave ove politike, će taj konflikt biti neizbježan. Ja sam to i rekao Bosna i Hercegovina se opet neće raspasti, ali će se izazvati rat. Da je to moglo bez rata, to bi se davno podijelilo. Bosna i Hercegovina istorijski nikada nije pripadala Srbiji, nikada, dakle pripadala je različitim imperijama, carstvima, državama, ali nikada Srbiji. Dakle nije moguće u Bosni i Hercegovini pokrenuti rat, a da pritom za posljedicu nemate "palestinizaciju" bošnjačkog pitanja, dakle da imate neku vrstu Bliskog Istoka u srcu Evrope. Da imate radikalizaciju odnosa generalno na Balkanu, jedan nestabilan Balkan od Kosova, Makedonije, Crne Gore, Sandžaka, Vojvodine i tako dalje.

Samo ludaci, bolesnici mogu razmišljati o ratu, mogu razmišljati ponovo o raspakivanju granica, otvaranju Pandorine kutije. Ja se sve više plašim da to i nije više u našim rukama," rekao je Mustafić.

Mustafić je bio gost večerašnje emisije Teleskopija na TVCG, koju uređuje i vodi Tamara Nikčević.

Portal Analitika