Abiznis

Deponovan novac da Meljine izađu iz stečaja, Privredni sud to sabotira

Povodom tvrdnji Privrednog suda da su garancije za Meljine kompleks, koje su dali osnivači deponujući novac za izmirenje svih obaveza na poseban račun, nezakonite, te zbog njihovog upornog odbijanja da ukinu stečaj u Meljine kompleksu, Atlas Grupa ukazuje da su Privredni sud iznosi netačne i neargumentovane navode. Pritom Privredni sud ignoriše stav Apelacionog suda, koji smatra da ne postoje razlozi za stečaj – saopšteno je iz Atlas grupe.
Deponovan novac da Meljine izađu iz stečaja, Privredni sud to sabotira
Portal AnalitikaIzvor

- Radi ukidanja rješenja o stečaju u Meljine Kompleksu, kompanija Atlas Cap d.o.o, koja je vlasnik 99 odsto udjela u kompaniji Meljine Kompleks d.o.o, deponovala je 13. novembra 2018. sredstva na notarskom računu posebne namjene a za svrhe izmirenja obaveza. Neposredno prije deponovanja 536.000 eura, Atlas Cap d.o.o. je pred nadležnim notarom dao izjavu o isključivoj namjeni sredstava. Istovremeno, potpisnici izjave su i banke – Atlas i Invest Banka, ali isključivo u svojstvu suosnivača, i bez bilo kakvih obaveza po ovom osnovu, a sa ciljem da se izrazi usaglašen stav suosnivača da su saglasni da se zatvori stečaj u Meljine Kompleksu.

Normalno je da suosnivači, Atlas i Invest Banka, u izmirenju obaveza stečajnog dužnika vide interes, a posebno onda kada one nemaju nikakvih finansijskih obaveza, već te obaveze izmiruje većinski suosnivač. Atlas Banka i Invest Banka Montenegro su osnivači Meljine Kompleksa sa 0,50% i 0,49% udjela, nijesu učestvovale u transakciji, niti su obezbjeđivale sredstva za izmirenje obaveza Meljine Kompleksa. Banke nijesu bile nikakav garant, niti su izdavale garancije za izmirenje obaveza, već su u svojstu suosnivača Meljine Kompleksa dale saglasnost da većinski suosnivač položi novac koji je bio namijenjen za izmirenje obaveza Meljine Kompleksa prema povjeriocima – ističu iz Atlas grupe.

Da se to, kažu, realizovalo, Atlas Cap bi za uplaćeni iznos uvećao svoj osnivački ulog, a sa ciljem da se društvo Meljine Kompleks ne zadužuje nego da se osnivački ulog jednog od osnivača uveća, kako se nikakva šteta ne bi nanjela Meljine Kompleksu, niti bilo kom drugom privrednom društvu. U tom cilju su se, navode iz Atlas grupe, banke u svojstvu suosnivača usaglasile i bile potpisnice te izjave.

- Ovo je sve precizno  navedeno u dokumentu pod nazivom "Izjava o deponovanju sredstava", koja je u posjedu banke i notara. Članice Atlas Grupe su, što se vidi iz dokumenta, obezbijedile novac da Meljine komleks, čiji dio je bolnica Meljine, funkcioniše redovno, da se nastave pregovori sa Vladom oko poravnanja i trajnog rješenja za bolnicu, ali je očigledno da je nastupila sabotaža od Privrednog suda. Cilj predsjednika tog suda Blaža Jovanića je da se vještački, po svaku cijenu, nastavlja stečaj, bez obzira na odluke viših sudskih instanci – zaključuje se u saopštenju dostavljenom našem portalu.

Portal Analitika