Abiznis

Rekordan skok pesimizma među korporativnim liderima

Istraživanje konsultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC) pokazuje rekordan skok pesimizma među korporativnim liderima svijeta, čiji je poslovni sentiment potonuo zbog trgovinskih sporova, usporavanja globalnog rasta i iščezavanja benefita od poreske reforme američkog predsjednika, Donalda Trumpa.

Rekordan skok pesimizma među korporativnim liderima
MinaIzvor

Prema rezultatima najnovijeg izdanja godišnjeg istraživanja PwC-a, sprovedenog među generalnim direktorima kompanija, 30 odsto njih očekuje smanjenje globalnog rasta u ovoj godini, što je šest puta više nego godinu ranije, kada je bilo 57 odsto optimista, prenosi SEEbiz.

Istraživanje, objavljeno u ponedjeljak uoči otvaranja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, obuhvatilo je odgovore više od 1,3 hiljade direktora širom svijeta i tretira se kao pouzdana prognoza budućih ekonomskih rezultata.

- Imamo iznenađujući rast pesimizma među direktorima o stanju globalne ekonomije i o izgledima u narednih 12 mjeseci - rekao je predsjednik PwC-a, Bob Moritz i dodao da se 'povjerenje smanjuje' usljed rastućih trgovinskih tenzija i protekcionizma.

Generalni direktori, njih 35 odsto, naveli su da ih na duži rok brine pretjerana regulativa koju smatraju najvećom prijetnjom njihovom poslovanju.

Istraživanje je pokazalo da se 'politička neizvjesnost' nova metrička kategorija uvedena ove godine našla na drugom mjestu kao rizik koji ugrožava poslovanje.

Anketa među direktorima iz 91 zemlje sprovedena je u septembru i oktobru onlajn, metodom neposrednih intervjua i telefonom.

Pogoršanje raspoloženja korporativnih lidera je najizraženije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Naime, istraživanje je pokazalo da je 41 procentnih poena manje izvršnih direktora zaokružilo SAD kao vodeće tržište za rast, kao i da je optimizam među rukovodiocima iz Sjeverne Amerike pao sa prethodnih 63 na 37 odsto.

Moritz je naveo da američka dominacija u svjetskom biznisu nije ono što je nekad bila, napominjući da su SAD gotovo u posljednjih pola vijeka bile 'gravitaciona osa' tržišta kapitala.

- Sada se to težište promijerilo malo više na istok, u Kinu i druge djelove Azije - rekao je Moritz.

Protekcionističke mjere Trumpove administracije u trgovini s Kinom i drugim ključnim trgovinskim partnerima uzimaju danak – PwC je utvrdio da je 98 odsto američkih direktora i devet od deset kineskih kolega izrazilo zabrinutost zbog trgovinskih problema između SAD-a i Kine.

Moritz je takođe ukazao na neizvjesnosti u vezi sa Brexitom i rekao da se uopšte ne zna u kom pravcu će te stvari krenuti.

Portal Analitika