Društvo

Kvalitet medija za djecu ključan za razvoj svake zemlje

Kvalitet medijskog programa za djecu i mlade u jednoj zemlji direktno pokazuje kvalitet te zemlje, poručio je Jan‐Willem Bult, direktor Centra za djecu, mlade i medije u Holandiji, saopšteno je danas iz kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori.
Kvalitet medija za djecu ključan za razvoj svake zemlje
Portal AnalitikaIzvor

On je na otvaranju Prix Jeneusse treninga za naše medije o produkciji kvalitetnih TV programa za djecu i mlade, koji organizuju Agencija za elektronske medije i UNICEF, kazao i da je za produkciju kvalitetnih medijskih programa za djecu i mlade ključna njihovo aktivno učešće.

“Tokom svakodnevnog rada sa djecom, kako sa predškolcima, tako i sa omladinom, naučio sam mnogo o njima. Međusobno utičemo jedni na druge. Mislim da stav odraslih koji kreiraju programe za djecu i mlade treba da bude sledeći: ja učim od vas, kao što vi učite od mene. Sa takvim stavom rastete zajedno i to je jedini način da napravite kvalitetan program za djecu”, ističe Bult.

Direktor Agencije za elektronske medije Crne Gore Abaz Beli Džafić kaže da je cilj AEM-a i UNICEF-a da pruže podršku crnogorskim medijima kako bi ojačali kapacitete za proizvodnju kvalitetnih medijskih sadržaja namijenjenih djeci i mladima.

“Želimo da kod nas televizija bude medij koji će opravdati povjerenje koje im djeca i mladi ukazuju i medij koji će im omogućiti da razvijaju svoje intelektuelne, socijalne, analitičke vještine”, kazao je Džafić.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali podsjetio je na četiri osnovna kriterijuma UNICEF-a za definisanje kvalitetnih medija za djecu.

“Mediji za djecu treba da budu u skladu sa uzrastom djece kojoj se obraćaju; treba da djetetu pristupe holistički, jer su fizički, socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj djeteta međusobno povezani; treba da budu pozitivni i da promovišu potencijal svakog djeteta da izađe na kraj kako sa malim, tako i sa velikim borbama u životu, umjesto da se fokusiraju na nedostatke ili probleme; i konačno, treba da uključe i najugroženiju djecu kako bi imali pozitivne medijske reprezentacije mladih iz različitih kultura i svih društveno-ekonomskih sredina”, rekao je Kogali.

I mladi reporteri kampanje medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” imali su konkretne savjete za medije.

“Apelujem na medije da medijsku sliku djetinjstva, djece i mladih Crne Gore učine realnijom tako što će češće obezbijediti da se čuju glasovi djece i mladih iz različitih društvenih grupa i tako što će ih aktivno uključiti u produkciju TV programa za njihove vršnjake”, poručio je mladi reporter Balša Božović.

Balšin kolega, mladi reporter Ranko Magovčević pozvao je crnogorske medije da više uključe djecu sa smetnjama u razvoju u svoje programe.

„Ne samo da ona govore o situaciji i problemima djece sa smetnjama u razvoju, već da, kao i sva druga djeca, učestvuju u razgovorima o svim temama koje se tiču djece i mladih“, kazao je Ranko.

mladi-reporteri-balsa-bozovic-i-sofija-krivokapic

Mlada reporterka Dunja Sekulović smatra da mediji treba jednako da uključe djecu manjina u produkciju medijskih programa za djecu i mlade.

„Sva djeca treba da budu vidljiva u našim medijima kako bi medijska slika bila bliža realnosti“, poručila je Dunja.

Njihova koleginica Sofija Krivokapić zaključila je da je veoma važno da medijski programi za djecu i mlade ne promovišu stereotipe o ulozi djevojčica i dječaka u društvu.

„Dakle, osim jednakog broja djevojčica i dječaka na ekranu, želimo i da vidimo djevojčice koje nijesu samo lijepe i dječake koji nijesu samo fizički jaki. Takođe, želimo ženske i muške super-heroje koji bez nasilja rješavaju probleme i time šalju jasnu poruku djeci i mladima da je to moguće i poželjno“, poručila je Sofija.

Prix Jeneusse trening za medije organizuje se u okviru kampanje medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo”, koju je Agencija za elektronske medije pokrenula uz podršku UNICEF-a, sa ciljem podsticanja razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanja kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

Portal Analitika