Zanimljivosti

Stijena kao odskočna daska

Pored planirane obuke djece školskog uzrasta, stijena bi bila i na raspolaganju Službi spašavanja za njihovu trenažnu obuku. Započeli su rad prije više od mjesec, a od dinamike obezbjeđivanja sredstava zavisiće ukupna površina pokrivene podloge za penjanje, kažu iz MAK-a
Stijena kao odskočna daska
PobjedaIzvor

Drevna izreka kaže da čelična volja i planine pomjera. Ekipi iz Malog alpinističkog kluba volje ne fali da od čelika i dasaka krene drugim smjerom i simbolično rečeno - napravi planinu u Podgorici. Njihov projekat gradnje vještačke stijene za slobodno penjanje planinom čine skromna sredstva. Ali su riješeni da uz puno rada i usputnu podršku u jednoj od prostorija Vatrogasne jedinice u Podgorici ostvare zamisao koja bi mogla da bude podsticaj da se više ljudi posveti ovoj olimpijskoj disciplini.

PLAN

Prema riječima Miloša Pavićevića, načelnika kluba MAK, planirana je stijena visine osam metara i površine 350 metara kvadratnih. - Gradimo je od čeličnih elemenata i drvene oplate, a sadržaće standardne morfološke oblike, vertikale, previse, plafone, dijedre. Krenuli smo prije više od mjesec sa poslom, a od dinamike obezbjeđivanja sredstava zavisiće ukupna površina pokrivene podloge za penjanje.

Na pitanje kako se rodila ideja, Pavićević ističe da se projekat prirodno naslanja na samu misiju Malog alpinističkog kluba. - Posvećeni smo različitim disciplinama iz domena alpinizma, speleologije, sportskog penjanja i spašavanja. Treninge većinom organizujemo na poligonima na otvorenom. Kada je hladno i zima to objektivno nije moguće, a nije moguće ni raditi trenažni program sa djecom mlađom od 16 godina, a samim tim ni da sportsko penjanje kao priznati olimpijski sport prenesemo djeci u uzrastu kada je vrijeme za pravi početak – ističe Pavićević.

PODRŠKA

Namjereni da promijene stvari u toj oblasti, dobili su za te potrebe prostor i dozvolu da u okviru prostorija Službe spašavanja Glavnog grada na Starom aerodromu naprave i opreme stijenu za slobodno ponjenje gdje bi trenažni program obavljali tokom cijele godine.

Prema riječima Pavićevića, uspjeli su da obezbijede dio materijala, maketa je urađena, statičar treba da doradi projekciju i priča ide svojim tokom. Ističe da bi im svaka dodatna pomoć u materijalu dobrodošla, ali uzdaju se u energiju i rad članova čime nadomještavaju činjenicu da za ovaj projekat iziskuje velika sredstva za sportiste koji svoju pasiju finansiraju uglavnom iz svojih džepova. Pored planirane obuke djece školskog uzrasta, stijena bi bila i na raspolaganju Službi spašavanja za njihovu trenažnu obuku.

stijena-kao-odskocna-daska-2

MISIJA

Mali alpinistički klub okuplja zaljubljenike u alpinizam, slobodno penjanje i speleologiju. Osnovan je 2009. godine i proistekao jeiz NVO Outdoor club Podgorica, koja je formirana nekoliko godina ranije. Broje dvadesetak članova sa redovnom penjačkom/alpinističkom aktivnošću. Namjera im je da omoguće školovanje i stručno usavršavanje alpinističkog kadra, širenje unapređenje alpinističke infrastrukture, promociju i afirmaciju alpinizma kao atraktivne planinarske aktivnosti.

- Naš klub je organizovao više kurseva i seminara iz oblasti alpinizma i sportskog penjanja. Rad na unapređenju alpinističke infrastrukture u klubu je shvaćen kao društvena obaveza jednaka onoj kao i školovanje kadrova. Tako je opremljeno više penjališta u Crnoj Gori i to na Smokovcu i Ljuboviću (Podgorica), Biočinovićima (Kolašin ), Tivtu, Miškovića gredi (Herceg Novi) - navodi Pavićević i dodaje da je pet članova kluba u redovima Gorske službe spašavanja Crne Gore.

TURIZAM

On podsjeća da su članovi kluba organizovali i učestvovali u više ekspedicija u inostranstvu, uključujući Ande i Himalaje. - Od osnivanja kluba radimo na promociji alpinizma i sportskog penjanja kao atraktivnih disciplina i kroz njih promociju Crne Gore i njenih planina putem organizovanja ljetnjih alpinističkih kampova. Trudimo se da aktivnostima stvorimo pozitivnu sliku o Crnoj Gori kao atraktivnoj turističkoj destinaciji koja ima veliku ponudu i u oblasti avanturističkog turizma.

Penjališta koja smo uredili već imaju svoje stalne posjetioce iz inostranstva i njihov broj se stalno širi – kaže Pavićević i zaključuje da bi trenažna stijena u Podgorici dodatno osnažila popularnost disciplina koje promovišu.

Opasna jama istražena do dubine od 500 metara

Miloš Pavićević iz MAK-a bio je jedan od glavnih krivaca što je ekipa speleologa prije nekoliko godina otkrila zanimljivu jamu na Kučkim koritima, do tada posve neistraženu. Tokom nekoliko ekspedicija doprli su do 450 metara u utrobu krasa, a ovaj speleološki objekat prozvali su Opasna jama. - Krajem prošle godine nastavljeno je istraživanje, a kanali jame su istraženi do dubine od 500 metara kroz bočne kanale iznad dna jame koje se, sve su prilike, još ne nazire. Inače, Pavićević koji je pasionirani speleolog i član speleološke sekcije Planinarskog saveza Crne Gore, prvi je domaći istraživač koji se u utrobu Zemlje spustio dublje od kilometar. Bilo je to u Gvozdenoj jami podno Treštenog vrha na Maganiku.

Portal Analitika