Svijet

RUSIJA: Potpisivanje tomosa politički akt

Potpisivanje tomosa odnosno ukaza o autokefalnosti novoosnovane Ukrajinske pravoslavne crkve nije crkveni nego politički akt, koji bi mogao da ima katastrofalne posljedice po Ukrajinu, ocijenio je šef Komiteta za međunarodne odnose Savjeta Rusije, Konstantin Kosačov.
RUSIJA:  Potpisivanje tomosa politički akt
Mina/Portal AnalitikaIzvor

"Ovo je novi korak ka uništavanju jedinstva pravoslavlja, čije će posljedice biti katastrofalne, prije svega po Ukrajinu i njen narod", kazao je Kosačov za Tass.

On je naveo da je prvenstveno na Moskovskom patrijarhatu da procijeni potez Vaseljenskog patrijarhata, prenosi Tanjug.

"Međutim, politička procjena stava ukrajinskog vođstva je, po mom mišljenju, jasna - nemoralno miješanje ukrajinske države u pitanja crkve, kršenjem ukrajinskog ustava kao i vlasti i vlade", rekao je Kosačov.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisao je danas u Istanbulu Tomos o autokefalnosti pravoslavne crkve u Ukrajini.

Uoči potpisivanja dokumenta održan je moleban kojem su, između ostalih, prisustvovali poglavar te crkve mitropolit Epifanije, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin i predsjednik parlamenta Andrej Parubij.

Nakon bogosluženja, Vartolomej je u svoju rezidenciju primio Porošenka i mitropolita Epifanija, nakon čega su se vratili u Hram Svetog Đorđa gdje je potpisan tomos.

Poslije "ujediniteljskog sabora", koji je 15. decembra održan u Kijevu, objavljeno je stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.

Portal Analitika