Politika

Političari čestitali Božić

Lideri političkih partija u Crnoj Gori čestitali su danas Božić svim pravoslavnim vjernicima. 
Političari čestitali Božić
Mina/Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, kazao je da praznik ljubavi, mira, dobre volje među ljudima u sebi nosi sve one vrijednosti bez kojih ni kao pojedinci, ni kao društvo se ne može opstati.

“Božić je praznik koji proslavlja zajedništvo porodica, praštanje i život u harmoniji sa sobom i drugim ljudima, pri čemu su drugi uvijek bližnji - braća, komšije, prijatelji, sa kojima živimo u slozi i razumijevanju jer jedino na taj način možemo doći do svog djelića duševnog mira i spokoja”, navodi se u čestitki Bečića.

Predsjednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, čestitao je predstojeći Božić patrijarhu srpskom Irineju, Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju, Episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju, Episkopu Mileševskom Atanasiju i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve sa željom da ga proslave u miru, zdravlju i radosti.

On je naveo da i ovaj Božić dočekuju sa vjerom u jedinstvo srpskog naroda sa molitvenim sjećanjem na one koji su kroz Veliku skupštinu srpskog naroda u Crnoj Gori i kroz epske borbe u Balkanskim i Prvom svjetskom ratu osvetili Kosovo, oslobodili otačastvo i ujedinili Srpstvo.

“Oni koji danas pokušavaju da ukinu istorijsku, petrovićku Crnu Goru, kao i mnogi drugi okupatori, prvo su udarili na našu crkvu, Njegoša, kosovsku misao i naše vjekovne saveznike i zaštitnike. Kroz montirani sudski proces za takozvani državni udar proganjaju i političke lidere srpskog naroda u Crnoj Gori”, rekao je Mandić.

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP), Milan Knežević čestitao je Badnji dan i Božić mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, sveštenstvu i monaštvu Mitropolije crnogorsko-primorske i pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori i rasijanju.

Knežević je poželio da pravoslavni vjernici Badnje veče i Božić, kao najradosniji hrišćanski praznik, dočekaju posvećeni Hristu i jačanju duhovnog mira, spokoja, radosti i harmonije, jer Božić za pravoslavne vjernike ima najveću potvrdu u vječitom rađanju Isusa Hrista, i u njegovim porukama sloge i mirenja svih naroda i vjera.

“Božić je vječna zublja pravoslavlja, uz jačanje vjere pravoslavne, uz sva iskušenja, jer iznova biva i snažna potvrda multivjerskog sklada u Crnoj Gori, u znak uvažavanja svih vjera na našim i širim prostorima”, naveo je Knežević.

Predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović, čestitao je svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti, svještenstvu Crnogorske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve i svim ljudima koji slave po starom kalendaru, Badnji dan i nastupajuće božićne praznike.

“Neka nas božićni dani podsjete na zajedničke vrijednosti oko kojih se svi okupljamo, sloboda, mir i ljubav među ljudima bez obzira na bilo kakve razlike. Svako od nas mora naći još više snage da zajednički radimo i gradimo društvo koje će istinski baštiniti takve vrijednosti. Na taj način najbolje ćemo poštovati i ostvariti istinske vrijednosti ovog praznika”, rekao je Popović.

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI), Marija Vučinović svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti čestitala je predstojeći Božić.

“Želim da Božićne blagdane provedete u miru i duhu zajedništva sa obitelji i prijateljima. Neka ovaj i svi predstojeći dani budu ispunjeni radošću, međusobnim uvažavanjem i brigom za drugoga, jer jedino na taj način možemo graditi bolje i humanije društvo za sve građane, kao i buduće generacije”, poručila je Vučinović.

Portal Analitika