Zanimljivosti

Pjevanje ublažava simptome Parkinsonove bolesti

Istraživači Državnog univerziteta u Ajovi otkrili su da pjevanje može da doprinese boljoj kontroli disanja i gutanja kod osoba sa Parkinsonovom bolešću. Rezultati pilot-istraživanja takođe su pokazali da dolazi do poboljšanja raspoloženja i motoričkih simptoma, kao i smanjenja psiholoških pokazatelja stresa.
Pjevanje ublažava simptome Parkinsonove bolesti
Portal AnalitikaIzvor

Elizabet Stegmoler, profesorka kineziologije, navodi da su to tek preliminarni rezultati, ali ističe da su poboljšanja kod onih koji pjevaju slična kao pri uzimanju ljekova.

Primijetila je da se oboljelima poslije pjevanja podiže raspoloženje. „Neki od simptoma kao što su otežan hod i tapkanje prstima ne reaguju uvijek na ljekove, ali kada je pjevanje u pitanju, postoje znakovi poboljšanja."

Istraživači su mjerili broj otkucaja srca, krvni pritisak i nivo kortizola („hormona stresa") kod učesnika u terapijskoj pjevačkoj grupi. Učesnici su takođe izjavili da osjećaju tugu, anksioznost, sreću i bijes. Podaci su prikupljani prije i poslije jednog sata pjevanja.

Istraživanje se oslanja na prethodne nalaze tima da je pjevanje efikasan tretman za poboljšanje respiratorne kontrole i ojačavanje mišića koji se koriste za gutanje kod osoba sa Parkinsonovom bolešću. 

Ovo je jedna od prvih studija koja proučava kako pjevanje utiče na broj otkucaja srca, krvni pritisak i nivo kortizola kod oboljelih od Parkinsonove bolesti.

Nakon pjevanja je zabilježeno smanjenje sve tri vrijednosti, ali nije bilo značajnijih razlika u osjećaju sreće ili bijesa. Međutim, ono što je bilo primjetno jeste da su učesnici bili manje zabrinuti i tužni.

Portal Analitika