Crna hronika

Ukinut pritvor službenicima Atlas banke

Vanraspravno vijeće Višeg suda preinačilo je odluku sudije za istragu podgoričkog Višeg suda i ukinulo pritvor Brankici Bašović, Đorđu Đurđiću i Marku Nikoliću, saradnicima Atlas grupe, saznaje Portal Analitika. 
Ukinut pritvor službenicima Atlas banke
Portal AnalitikaIzvor

Prvobitnom odlukom njima je određen pritvor do 30 dana. Njima se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi putem pomaganja.

Podsjetimo Specijalno državno tužilaštvo donijelo je narednu o sprovođenju istrage, kojim je obuhvaćen i predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević koji se sumnjiči za formiranje kriminalne grupe.

Prema saznanjima Pobjede, ova hapšenja su vezana za transakcije kompanije Global karbon u periodu od 2008. do 2010. godine. Global karbon je još jedna Kneževićeva firma, čiji je osnivač Invest banka Montenegro. Biljana Bašović je izvršna direktorica i ovlašćena zastupnica te firme, koja je i sada aktivna.

Sumnja se da je novac sa računa IBM-a prebacivan na račun Global karbona, a odatle na račune kompanija čiji su izvršni direktori i ovlašćena lica radila u drugim Kneževićevim kompanijama. Potom se novac prebacivao dalje, ali se nije vraćao banci.

SDT sumnja se da se radi o višemilionskim iznosima, a tačne cifre bi trebalo da pokaže vještačenje.

Marko Nikolić je 2008. godine radio u Atlas investu, potom je bio CFO (chief financial officer) u Atlas grupi, pa tri godine zamjenik izvršnog direktora Atlas banke i od septembra 2017. godine glavni izvršni direktor te banke. Đorđe Đurić je u periodu koji istražuje Specijalno tužilaštvo bio direktor Atlasmont fonda sve do imenovanja za glavnog izvršnog direktora Atlas banke krajem 2013. godine.

Portal Analitika