Region

Lekaj Prljaskaj: Crnogorci i Hrvati razočarani stvaranjem Kraljevine SHS

Posebno veliko razočaranje stvaranjem Kraljevine SHS bilo je rašireno među Hrvatima i Crnogorcima, jer je tim činom crnogorska država izgubila svoj međunarodno-pravni subjektivitet, dok je Hrvatskom saboru, kao nositelju suvereniteta na čitavom ondašnjem teritoriju Hrvatske, zapriječen daljnji rad, izjavila je Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenačke manjine u Hrvatskom saboru.
Lekaj Prljaskaj: Crnogorci i Hrvati razočarani stvaranjem Kraljevine SHS
Portal AnalitikaIzvor

Ona je na okruglom stolu " Nasilna aneksija Crne Gore i Hrvatske i otpor Hrvata i Crnogoraca unitarizmu u Kraljevini SHS/Kraljevini Jugoslaviji (1918- 1941)", održanom juče u Zagrebu, kazala da je u svjetlu tih činjenica potpuno razumljiva reakcija na državni unitarizam monarhijske Jugoslavije, koja se kod hrvatskih i crnogorskih političara kretala u skali od zauzimanje pozicije čvrste oporbe, korištenja parlamentarnih i diplomatskih sredstava borbe, do radikalizacije i prihvaćanja revolucionarnih ciljeva rušenja te „nove tamnice naroda“ oružanim putem.

"Prije točno sto godina dogodile su se dramatične političke promjene, koje su snažno utjecale na povijesnu sudbinu hrvatskog i crnogorskog naroda u 20. stoljeću. Propast Njemačkog, Ruskog i Austro-Ugarskog carstva imale su za posljedicu stvaranje čitavog niza novih država na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.  Kao nasljednice slojevite imperijalne baštine, te su države, po svom sastavu, bile nacionalno heterogene, a po svojoj socijalnoj strukturi pretežno agrarne. U svojim međusobnim odnosima bile su protkane mrežom uzajamnih netrpeljivosti, teritorijalnih pretenzija i suprotstavljenih interesa, a nakon početnog vala demokratizacije, u mnogima od njih su vlast uzurpirali diktatorski autoritarni režimi. Kraljevina SHS (od 1929. godine Kraljevina Jugoslavija) se, prema svim svojim karakteristikama, nesumnjivo uklapala u ovaj društveni model, dok su  njezine vladajuće strukture proglašavanjem monarhističke diktature otvoreno pokazale da namjeravaju slijediti tadašnji generalni trend razvoja političkih sustava", istakla je ona.

Kako je dodala, nesmiljena državna centralizacija, politika porezne opresije i sveprisutna korupcija, stvorile su duboko nezadovoljstvo među nepovlaštenim nacionalnim i socijalnim grupacijama, koje su se u pojedinim dijelovima zemlje manifestirale kroz dugogodišnje gerilsko ratovanje protiv državne vlasti.

"Kako bismo još jednom znanstveno razmotrili sve ove povijesne fenomene, prihvatila sam inicijativu vodstva Saveza Crnogoraca Hrvatske, te smo zajednički organizirali ovaj okrugli stol na kojem smo okupili ugledne stručnjake iz Hrvatske i Crne Gore.  Ovom prilikom bih još jednom htjela zahvaliti Hrvatskom saboru kao domaćinu skupa te svim sudionicima zaželjeti uspješan i kreativan rad, a našim crnogorskim prijateljima preporučiti da ne propuste uživati u ljepotama hrvatske prijestolnice, koja je upravo ovih dana zablistala u svom predivnom adventskom ruhu.

Portal Analitika