Abiznis

Podrška mladim sa posebnim obrazovnim potrebama

U cilju što boljeg razumijevanja i rada sa osobama sa invaliditetom, savjetnici za profesionalnu orijentaciju kontinuirano se edukuju i sarađuju sa institucijama, nevladinim sektorom i udruženjima koja se bave ovom ciljnom grupom.
Podrška mladim sa posebnim obrazovnim potrebama
Dnevne novine/Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici CIPS-a, savjetnici za profesionalnu orijentaciju i savjetnici za profesionalnu rehabilitaciju, iz svih biroa rada Zavoda za zapošljavanje, pohađali su trodnevnu obuku pod nazivom „Izrada i realizacija individualnog tranzicionog plana -ITP1i 2“ u osnovnim i srednjim školama, u organizaciji Centra za stručno obrazovanje i KulturKontakta – Austria.

-Osnovna uloga u izradi ovog plana je pomoći mladima sa posebnim obrazovnim potrebama u momentu prelaska iz osnovnog u srednje obrazovanje-ITP1, a ITP2- daje smjernice u povezivanju nivoa obrazovanja, tržišta rada  i mogućnostima zapošljavanja. Ključne preporuke za dalje usmjeravanje ka tržištu rada proizilaze iz ostvarenih učenikovih postignuća, usvojenih znanja i vještina tokom srednjeg stručnog obrazovanja – kaže savjetnica za profesionalnu orijentaciju u CIPS - u Podgorica Alisa Dizdarević.

Seminaru su prisustvovali i predstavnici stručnih službi škola i prosvjetni radnici koji će biti dio tima koji će sarađivati u vidu komisije za izradu ITP1,2 za profesionalno usmjeravanje. Dizdarević objašnjava da ovakvo povezivanje treba da doprinese što većem zadovoljavanju profesionalne i životne potrebe svakog učenika sa posebnim obrazovnim potrebama.

-Kroz interaktivan rad učesnika ukazana je potreba da se radi na povećanju i operacionalizaciji saradnje osnovnih i srednjih škola sa CIPS-ovima i lokalnim biroima rada. Neophodno se orijentisati ka profesionalnom osposobljavanju, razvijati nove kvalifikacije bazirane na standardima različitog nivoa stručnog obrazovanja – ističe Dizdarević.

Članovi tima analiziraju primijenjene metode, oblike rada, pomagala, didaktička sredstva i preduzeta prilagođavanja, potrebe i mogućnosti učenika za radni angažman.Savjetnik za profesionalnu rehabilitaciju u lokalnom birou rada Zavoda za zapošljavanje zadužen je za oblast ostvarivanja prava na profesionalnu rehabilitaciju, mjere i podsticaje za zapošljavanje. Kao član ITP 2 tima posreduje pri utvrđivanju stepena invalidnosti, odabiru, angažovanju izvođača profesionalne rehabilitacije, motivisanju i informisanju poslodavaca, o subvencijama, prilagođavanju i opremanju radnog mjesta...

Kroz projekat Inkluzivno stručno obrazovanje- karijerno vođenje i savjetovanje, kao podrška u pristupu relevantnom obrazovanju i obuciI-VET, savjetnici za profesionalnu orijentaciju su bili aktivni učesnici na workshop-ovima.

Nosilac projekta je organizacija KulturKontakt iz Austrije, u saradnji sa Udruženjem roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju "Staze" iz Podgorice i NVO Speranta iz Moldavije. Iz ovog projekta, proistekao je Vodič za za karijerno vođenje i savjetovanje đece i mladih posebnim obrazovnim potrebama, koji će biti od velike koristi svim stručnjacima koji se bave profesionalnom orijentacijom.

 

 

 

Portal Analitika