Abiznis

Zajedno možemo smanjiti sivu ekonomiju na najmanju moguću mjeru

Predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG) Vlastimir Golubović danas je na godišnjem sastanku sa premijerom i ministrima iz ekonomskog dijela Vlade izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima i reformama koje je sprovela Vlada uz punu podršku privrednika, ali je istakao da najveći izazov i dalje predstavlja siva ekonomija.
Zajedno možemo smanjiti sivu ekonomiju na najmanju moguću mjeru
Portal AnalitikaIzvor

„Dozvolite mi da izrazim zadovoljstvo ostvarenim rezultatima i reformama koje je sprovela ova vlada, ali i iskažem zahvalnost uvaženim privrednicima koji su svojim poslovnim aktivnostima doprinijeli ovim uspjesima. ... Siva ekonomija i dalje ostaje najveća prepreka povećanju nivoa konkurentnosti domaće privrede i njenom razvoju. Koliko god država nastojala da pravno reguliše obavljanje ekonomskih aktivnosti, uvijek postoje segmenti u kojima je veći ili manji obim transakcija u tzv. sivoj zoni, što za posljedicu ima gušenje regularnog poslovanja, ali i uskraćivanje državnog budžeta za izvorne prihode“ – rekao je predsjednik PKCG.

Čelnik Privredne komore je izrazio uvjerenje da bi djelotvorna bila saradnja privrede i Vlade u borbi protiv sive ekonomije.

„Mišljenja sam da sinergetskim djelovanjem privrede i Vlade sivu ekonomiju možemo smanjiti na najmanju moguću mjeru. Jačanje kapaciteta javne uprave za dosljedno sprovođenje zakona suziće prostor za djelovanje u sivoj zoni. Putem medijskih kampanja potrebno je podsticati širenje svijesti o značaju poreske kulture za razvoj školstva, zdravstva i drugih oblasti od značaja za kvalitet života građana. Samo udruženim snagama, jasno opredijeljeni kao saveznici, možemo trijumfovati u ratu protiv sive ekonomije. Možda zvuči dramatično, ali smatram da je to nivo na koji moramo podići rješavanje gorućeg problema naše ekonomije i društva u cjelini“ – rekao je Vlastimir Golubović.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović ocijeno je danas na sastanku sa privrednicima u Privrednoj komori Crne Gore da je protekla godina bila godina otvorenog razgovora sa privrednicima.

„Ostvareni rezultat ekonomije i u ovoj godini je najbolja potvrda da smo svi zajedno na dobrom putu. Ovakvi rezultati koje ostvaruje crngorska ekonomija su prije svega rezultat vas – privrednika, vrijednih rudara, zaposlenih u građevinskom, turističkom, energetskom sektoru, vrijednih domaćina, angažovanog rada socijalnih partnera, predstavnika domaće i inostrane investicione zajednice i javne uprave“ – rekao je potpredsjednik Vlade.

Potpredsjednik Simović je rekao da su Vlada i privrednici radili posvećeno na važnom elementu – unapređenju poslovnog ambijenta i da su u tom smislu sprovedene aktivnosti na modifikaciji više zakonskih akata.

Govoreći o nelegalnom tržištu – potpredsjednik je rekao da su suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije naši zajednički ciljevi. U tom kontekstu potpredsjednik Vlade je pozvao privrednike da rade zajedno sa Vladom i Komisijom za suzbijanje sive ekonomije.

„Ali siva ekonomija ne pada s neba nego je generišemo na ovom tržištu“ – rekao je potpredsjednik navodeći da paralelna iskustva ukazuju da u Bugarskoj na sivu ekonomiju otpada 29,17 odsto, u Rumuniji 30,14 odsto, na Malti 29,8 odsto, i sa druge strane u Švajcarskoj 6 odsto, u Austriji 7,1 odsto u Luksemburgu 8 odsto.

„Kod nas nema zvaničnih istraživanja da bismo mogli da kažemo koliki je taj udio. Neke procjene govore da je to od 20 do 30 odsto“ – rekao je Simović.

Predsjednik PKCG je podsjetio na niz projekata na kojima je privreda direktno sarađivala sa Vladom i ministarstvima i pobrojao više propisa koji su aktuleni ili su u pripremi, a koji negativno utiču na privredu i poslovanje.

I predsjednik Privredne komore i čelnik kompanije Voli Dragan Bokan ukazali su na problem nedovoljne ili nedovoljno kvalifikovane domaće radne snage zbog čega moraju da zapošljavaju strance i to najčešće iz država našeg regiona.

Predstavnici turisticke privrede Dragan Purko Ivančević i Radomir Mikan Zec su, govoreći o izazovima u turizmu, ukazali na problem buke, sive ekonomije i nelegalnih i privremenih objekata.

Ivančević je pozvao Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Vladu da sa PKCG osmisle mjere kojima bi se, kako je rekao, siva ekonomija u smještajnim kapacitetima i izletničkom turizmu svela na podnošljivu mjeru.

Direktor Ulcinjske rivijere Radomir Mikan Zec je istakao problem buke na Adi Bojani koju pojedini lokali na tom području proizvode tokom sezone. Zbog toa, rekao je direktor Ulcinjske rivijere, plaćaju se penali tur operaterima.

Privrednici iz sektora poljoprivrede i agroindustrije pohavlili su napore Vlade na povećanju sredstava podrške ravoju ove oblasti, i iz nacionalnog budžeta i EU fondova, ističući da su efekti vidljivi u smislu rasta proizvodnje, kvaliteta, modernizacije proizvodnje i kvaliteta proizvoda.

Za dalji razvoj ove oblasti predlažu da se intentenzivira promocija i afirmacija domaćih proizvoda, kroz trgovinu i turizam. U tom cilju, pohvalili su prve rezultate Programa Kupujmo domaće, koji je pokrenula Vlada Crne Gore u saradnji sa privrednicima i trgovačkim lancima, a koji pokazuju rast kupovine domaćih proizvoda, kao i projekta Domaći ukusi sa turističkom privredom.

U pravcu poboljšanja ambijenta za bolji plasman domaćih proizvoda i dalji razvoj preduzeća i kompanija u tom sektoru, predložili su da Vlada da posebnu finansijsku podršku koja bi premostila duže rokove plaćanja između trgovina i domaćih proizvođača, kao i da se preispitaju propisi iz oblasti javnih nabavki gdje su mnogi domaći proizvodi isključeni.

Direktorka Plantaža Verica Maraš je posebno ukazala na zatvorenost pojedinih tržišta za crnogorska vina, i sa druge strane potpunu otvorenost našeg tržišta u toj oblasti.

Predstavnik kompanije Čikom Vladan Tabaš ocijenio je da je digitalna transformacija u proteklih nekoliko godina u usponu, ali je rekao da smatra da je IT sektor neophodno unaprijediti. „Telekomunikaciona infrastruktura se mora unapređivati i cijene usluga zakupa telekomunikacione infrastrukture bi trebalo da budu niže kako bismo mogli koristiti sve dostupne digitalne servise“ – poruči je Tabaš.

Sastanak se nastavlja odgovorima predsjednika Vlade i ministara privrednicima.

Na sastanku su, pored premijera Duška Markovića, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i ministri ekonomije Dragica Sekulić, saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kao i državna sekretarka Ministarstva finansija Nina Vujošević.

 

Portal Analitika