Preduzetništvo

ZAHARA Photo Studio & Concept Store

Stvorili smo jednu novu priču - Foto studio & concept store Zahara. To je multifunkcionalni lokal koji se nalazi na Rimskom trgu u Podgorici i savršen je za ljubitelje fotografije i za profesionalce i amatere u toj sferi: profesionalci mogu da koriste studio i opremu, a za amatere ćemo organizovati edukativne radionice i kurseve, kaže za Portal Analitika Nada Vojinović

ZAHARA Photo Studio & Concept Store
Tinka Đuranović
Tinka ĐuranovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Podgorica je od početka septembra bogatija za neobično mjesto za druženje, nove ideje, ponudu umjetničkih predmeta - Foto studio & concept store ZAHARA. U ovu jedinstvenu priču, Baranka Nada Vojinović, ušla je uz pomoć programa podrške za visokoškolce koji realizuje Investiciono razvojni fond

nada-vojinovic-fotografkinjaNada Vojinović

 

Analitika: Otkud ova pomalo i neobično ideja za biznis? Jeste li oduvijek znali da ćete se baviti fotografijom?

Vojinović: Fotografijom se bavim dugo, od ranih srednjoškolskih dana, aparat mi je uvijek bio pri ruci, bilježila sam fragmente koji su me privlačili. Prvo je to bio običan aparat, kasnije su mi roditelji kupili prvi profesionalni aparat.

Završila sam fakultet za strane jezike a fotografijom sam se bavila uporedo. Polako je prerastala moja ljubav ka fotografiji u sve profesionalniji stepen, za opremu i studio bilo je potrebno dosta ulaganja, pa sam odlučila da uđem u vode preduzetništva i osmislim projekat, koji bi uključio obavljenje fotografijom, ponudio nova vizuelna obilježja, ideje, predmete ...

Analitika: Odlučili ste se za program podrške koju mladim privrednicima nudi IRF?

Vojinović: Nijesam imala dovoljno novca za realizaciju svog projekta. Imala sam jedan dio ulaganja koji sam skupljala od roditelja koji su mi pomogli. Nekako nam je najbolja solucija bio Investiciono – razvojni fond, jer imaju programe podrške za visokoškolce sa 0% kamate, što je fenomenalna prilika za jednog mladog preduzetnika da se proširi, da radi... Naravno grejs period je tu. Oni su nas podržali sa 50% ulaganja, i foto studio smo opremili zahvaljujući njima.

Analitika: Koliko vremena je bilo potrebno da prostor prilagodite za više namjena?

Vojinović: Za adaptaciju i uređenje prostora bilo je potrebno nošto više od 6 mjeseci, sa svojom ekipom sam radila na uređenju prostora, sami smo obavili skoro sve radove.

Stvorili smo jednu novu priču - Foto studio & concept store Zahara. To je multifunkcionalni lokal koji se nalazi na Rimskom trgu u Podgorici i savršen je za ljubitelje fotografije, i za profesionalce i amatere u toj sferi: profesionalci mogu da koriste studio i opremu, a za amatere ćemo organizovati edukativne radionice i kurseve.

Studio za fotografiju se nalazi na donjem nivou, tu radimo praktično sve: portrete, modnu fotografiju,  familijarne portrete, vjenčanja, zatim fotografisanje hrane, pića,...

zahara-photo-studio-concept-store-7 Foto studio & concept store Zahara

Na prizemlju je Concept store koji okuplja dizajnere, lokalne i internacionalne, koji rade ručne radove: odjeću, obuću, nakit i drugi dekorativni aksesoar.

Pored  je lokal za druženje uz razna nova pića, od craft piva, do neobičnih i jedinstvenih koktela, kao i fenomenalne kafe.  Kod nas je još posebno što je zabranjeno pušenje i sto smo pet friendly lokal.

zahara-photo-studio-concept-store-5

Analitika: Naziv ovog neobičnog projekta  nagovještava  dah Orijenta?

Vojinović: Da, prostor je inspirisan bojama i ornamentima Maroka, a opet povezuje više kultura. Ekipa sa kojom radim i ja smo istih umjetničkih senzibiliteta, ljubav prema Maroku nam je jedna od zajedničkih niti.

Htjela sam da da  stvorim prostor u kome mladi umjetnici mogu da se pokažu i razvijaju, a samim tim i sebe da razvijam..... Da prostor istovremeno bude prijatan za druženje, za prezentaciju novih ideja, uopšte. Mislim da to nedostaje našim mladim umjetnicima.

zahara-photo-studio-concept-store-12 Foto studio & concept store Zahara 

Analitika: Studio  je lijepo uređen, opremljen, prosto inspiriše na rad..

Vojinović: Uz pomoć sredstava koje sam dobila od IRFa nabavila sam najnoviju opremu PRO foto marke, sa raznim pozadinama, svijetlima i rekvizitama.

Sada u ovom studiju nastaju razne umjetničke fotografije, posebno se kaže Nada, bavi portretima, ali isključivo ženskim jer je to njen način podrške ženama i doprinos afirmaciji i oslobađanju žena od negativnih predrasuda, sputavanja.

Analitika: Praktično samouki, vjerovatno  ste imali uzore među fotografima?

Vojinović: Najviše sam se oslanjala na svoj sentzibilitet, a u razvoju umijeća sam pratila dosta fotografa i od njih učila kako da primijenim određene tehnike. Gledala sam kako oni rješavaju neke „probleme“ i učila.

Analitika: Imate li povratne  reakcije posjetilaca?

Vojinović: Polako osvajamo srca Podgoričana. I još uvijek nas ljudi otkrivaju, zato što organizujemo razna umjetnička dešavanja. Imali smo jednu izložbu, sad pripremamo novu. Radimo i na programu radionice i školice, kako za mlađe tako i za starije ljude, ticaće se fotografije, ali ćemo ubaciti i  još neke programe – već su aktuelne besplatne dobrotvorne radionice.

Fotografije: Nada Vojinović

 

ZAHARA Photo Studio & Concept Store
ZAHARA Photo Studio & Concept Store
Portal Analitika