Abiznis

Posao čeka najviše ekonomista i pravnika

Od ukupno 8.160 visokoškolaca, koliko ih je u ovom trenutku prijavljeno u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore, najviše ih je sa zvanjem ekonomista, vaspitača i nastavnika društveno- humanističke oblasti, zatim pravnika, menadžera i organizatora, kao i zanimanja ugostiteljstva i turizma.
Posao čeka najviše ekonomista i pravnika
PobjedaIzvor

Među njima su 275 masteri i magistri, a 13 doktori nauka. Tako je, na osnovu podataka koji su nam dostavili iz Zavoda, trenutno na evidenciji nezaposlenih 1.199 ekonomista, 1.114 vaspitača i nastavnika, 920 pravnika, 869 menadžera i organizatora, 645 onih sa zvanjem društveno-humanističkih zanimanja i 352 sa zanimanjem ugostitelja i turističkih radnika.

UPOREDNI PODACI Ovaj broj nezaposlenog viso koškolovanog kadra, kako preciziraju iz ove ustanove, učestvuje sa 19,06 odsto u ukupnom broju nezaposlenih prijavljenih lica koji iznosi 42.804.

To je, kako dodaju, u odnosu na isti period prethodne godine, kada ih je bilo 52.518, manje za 9.714 ili 18,5 odsto. Iz Zavoda preciziraju da je u odnosu na isti datum prethodne godine, u ovom mjesecu registrovano 12,16 odsto manje visokoškolaca koji čekaju na zaposlenje. - Navedenih šest grupa zanimanja čine 62,6 odsto ukupne ponude visokoškolaca u toku posljednjih godinu dana.

Ali sa druge strane, u istom periodu, ta zanimanja u sličnom iznosu učestvovala su i u prijavljenoj tražnji za visokoškolcima (62%), kao i zapošljavan j u v i s o k o š k o l a c a s a evidencije nezaposlenih (68%). Slična kretanja zabilježena su i u nekoliko prethodnih godina – kazala je pomoćnica direktora Zavoda za zapošljavanje Sanja Rabrenović.

Od ukupnog broja visokoškolaca, kako dodaje, 72,14 odsto su na evidenciji kraće od jedne godine, a 27,86 odsto duže od godinu dana.

- Najkraće su na evidenciji nezaposleni visokoškolci iz grupe zanimanja informatičari i statističari, zatim farmaceuti, građevinari, elektroenergetičari, arhitekte i urbanisti, kao i zanimanja računarske tehnike.

Kada govorimo o srednjoj stručnoj spremi, duže od jedne godine na evidenciji je 62,85 odsto nezaposlenih srednjoškolaca, a taj procenat za nezaposlene sa prvim i drugim stepenom stručne spreme je 69,66 odsto - precizirala je Rabrenović.

DODATNA ZNANJA Ona primjećuje da poslodavci prilikom odabira kadra sve više traže da zaposleni, osim diplome fakulteta, posjeduju i tzv. dodatna znanja.

- Najviše se traži znanje stranih jezika i rad na računaru.

Od ličnih karakteristika to su: motivisanost za rad i dodatna usavršavanja, inicijativnost, odgovornost, fleksibilnost, prilagodljivost, sposobnost rada u timu – kaže Rabrenović.

Kao odgovor na ovakve zahtjeve tržišta rada Zavod, kako objašnjava, realizuje prog r a m e o b r a z o v a n j a i osposobljavanja odraslih, koji pružaju mogućnost nezaposlenima da steknu stručne kvalifikacije, kao i vještine tražene na tržištu rada, a u koje su uključena i 322 lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

- Kroz ove programe prijavljeni stiču praktična znanja iz oblasti računovodstva, preduzetništva, kao i znanja stranih jezika i IT tehnologija – kazala je naša sagovornica.

POSEBAN PROGRAM Ona je navela i da Zavod realizuje i program „Stop sivoj ekonomiji“ za 180 mladih visokoobrazovanih nezaposlenih lica.

- Oni pružaju tehničku podršku i pomoć službenim licima Poreske uprave, Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije u suzbijanju neformalnog poslovanja. Prošle godine od 145 učesnika ovog programa, nakon njegove realizacije zaposleno je 56, od kojih 32 na neodređeno vrijeme – kazala je Rabrenović.

Na pitanje da li poslodavci češće zapošljavaju visokoškolce sa diplomom državnog ili nekog od privatnih fakulteta, iz Zavoda nemaju podatke, objašnjavajući da se u prijavama za oglašavanje slobodnih radnih mjesta, kao uslov, navodi stručna sprema ili vrsta fakulteta koju je kandidat završio, ali ne i to da li je fakultet u državnoj ili privatnoj svojini.

Portal Analitika