Politika

Marković: Crna Gora već osjeća koristi članstva u NATO-u, iskustva prenosimo drugima

Predsjednik Vlade Duško Marković otvorio je u Bečićima sastanak ministara odbrane Američko-jadranske povelje (A5) poručivši da je Crna Gora već počela da osjeća koristi članstva u NATO-u prije svega kroz porast investicija i interesovanja kredibilnih investitora.
Marković: Crna Gora već osjeća koristi članstva u NATO-u, iskustva prenosimo drugima
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da je Crna Gora treće predsjedavanje ovom incijativom, a prvo u svojstvu članice NATO-a, iskoristila za prenošenje svojih iskustava u pristupanju na Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu budući da je ključni prioritet tokom predsjedavanja bio jačanje regionalnog povjerenja i međusobne podrške država našeg regiona.

„Mislim da je više nego očigledan istorijski iskorak koji je Crna Gora napravila članstvom u NATO-u. Dvostruko, rekao bih. Kao mala zemlja, pokazala je snagu ideje savezništva među zemljama koje dijele iste vrijednosti, bez obzira na njihovu veličinu. Sa druge strane, naši građani već imaju prilike da se uvjere u benefite našeg članstva u Alijansi. Bilježimo porast investicija i interesovanja kredibilnih investitora iz čitavog svijeta, gotovo svakodnevno, pogotovo iz zemalja NATO-a i EU, što je svakako uticalo i utiče na uspješan trend snažnog ekonomskog rasta koji bilježimo u prošloj i ovoj godini. Predznak bezbjednosti koji sada nosimo sa sobom kratkoročno i dugoročno mijenja svijest kako drugih o Crnoj Gori, tako i Crne Gore o svijetu van našeg regiona“ – rekao je predsjednik Vlade.

markovic-skup

Premijer Duško Marković je poručio da je Crna gora ulaskom u NATO ispunila jedan od najvažnijih spoljno-političkih i državnih ciljeva te da je u tome nespornu ulogu imala i Američko-jadranska povelja, čime je dokazala svoju vrijednost i opravdanost kao i da je u procesu učlanjenja dragocjena bila podrška Sjedinjenih Američkih Drćava kao prijatelja i saveznika Crne Gore.

„Posebno cijenimo što je prošle godine, baš povodom samita Jadranske povelje Crnu Goru, kao novu članicu NATO, posjetio potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, što je predstavljalo snažan pokazatelj podrške stabilnosti Evrope i ovog područja“ – rekao je predsjednik Marković.

Govoreći o predsjedavanju Američko-jadranskom poveljom premijer Duško Marković je podsjetio da se Crna Gora u kontinuitetu zalaže za politiku otvorenih vrata za sve aspirante, kako u okviru NATO-a, tako i u okviru Povelje.

„Svjesna važnosti jačanja regionalnog povjerenja i međusobne podrške susjednih država, ovo je bio ključni prioritet Crne Gore tokom ove godine. Zbog toga nas je posebno obradovao poziv Makedoniji za otpočinjanje pregovora za članstvo u NATO-u na Samitu u Briselu, kao i ohrabrujuće poruke poslate našim prijateljima u BiH. Uvjereni smo da će Makedonija ubrzo postati četvrta članica Povelje koja je i saveznica u NATO-u“ , rekao je predsjednik Vlade Crne Gore obraćajući se ministrima odbrane država A5.

markovic-skup2

Premijer Duško Marković je rekao da Crna Gora ne podržava aktivno države regiona samo u pristupanju NATO-u već i u približavanju Evropskoj uniji budući da je riječ o vrijednostima ključnim za stabilnu i prosperitetnu budućnost ovog dijela Evrope.

Premijer je u tom kontekstu izrazio nadu da će i građani Kosova, poput žitelja ostalih država regiona, uskoro osjetiti koristi vizne liberalizacije podsjetivši da je Crna Gora rješavanjem pitanja razgraničenja sa Kosovom pomogla u ispunjavanju jednog od ključnih uslova za to.

 

Portal Analitika