Literatura

Knjiga dana: Atlas uplašenog čovjeka

Ova geopoetička knjiga sastavljena je od putopisa i zapisa iz svih djelova planete.
Knjiga dana: Atlas uplašenog čovjeka
Portal AnalitikaIzvor

Od drugih sličnih djela razlikuje se prije svega po besprijekornom stilu, melanholičnoj atmosferi i jedinstvenom gledištu svog autora. U svakoj od sedamdeset priča koje se odigravaju širom svijeta, od Beča i Dunava do polarnih predjela, i u vremenskom rasponu od više decenija, Ransmajer zapravo istražuje ljudsku prirodu, čovjekovu sposobnost za krajnje domete dobra i zla.

Knjiga predstavlja razuđenu i intrigantnu avanturističko-lirsku meditaciju o metafizici istraživanja, koja ispituje krajnosti ljudske psihe, ispisanu besprijekornim pjesničkim stilom. Putopisna poglavlja smjenjuju se sa opisima ključnih trenutaka djetinjstva i zrelog doba, rijetkim kod ovog veoma povučenog autora. Možda je upravo ta njegova čuvena samoća tvorac neobičnog žanrovskog preplitanja između proze i putopisa.

Ovo je knjiga mudra i poetična, sastavljena od opčinjujućih slika koje kartografišu život i smrt, ljudsku sreću i usud, ispisana prebogatim književnim rečenicama što vode do zemaljskog i nebeskog beskraja.

Na djelu je majstorsko pismo jednog od najboljih pisaca Evrope koje se sklapa u Knjigu svijeta ispisanu u čast tog istog svijeta.

Cijena knjige: 9,00 eura

Knjižara Karver

Portal Analitika