Region

Ivo Sanader osuđen za ratno profiterstvo, dobio 2,5 godine zatvora

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nepravosnažno je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo u slučaju Hypo. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci.
Ivo Sanader osuđen za ratno profiterstvo, dobio 2,5 godine zatvora
index.hrIzvor

Danas će na istom sudu Sanaderu biti izrečena i presuda za slučaj HEP-Dioki.

Sanader se u društvu svog advokata Čede Prodanovića pojavio na sudu u 12:55 sati.

Sutkinja Jasna Galešić je Sanadera proglasila krivim u aferi Hypo.

Mora vratiti 3,6 miliona kuna u budžet

"Od '94. do '95. za vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme visoke inflacije, vlada je teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila. Kao pregovarač s Hypo bankom za kupovinu zgrada ambasada, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe, dogovorio je da mu Hypo banka kao protivuslugu isplati 5 posto dogovorenog zajma, sedam miliona šilinga. 4. januara 1995. Hypo banka mu je isplatila sedam miliona šilinga, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 3,6 miliona kuna", rekla je sutkinja Galešić.

"Iskoristio je svoj položaj i ovlašćenja te počinio djela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva. Za kazneno djelo protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva izriče mu se kazna zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci. U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. U državni budžet mora vratiti imovinsku korist koju je protivpravno pribavio, dakle 3,6 miliona kuna. U roku od 15 dana kad presuda postane pravosnažna, dužan je podmiriti troškove postupka u iznosu od 6.452 kune, odnosno ukupno 11.542 kune", rekla je sutkinja.

"Ova presuda ima presedansko značenje"

"Ova presuda ima presedansko značenje jer se radi o prvoj presudi za ratno profiterstvo", ustvrdila je sutkinja Galešić.

"Plaćanje je dogovorio s članom Uprave Hypo banke. Hypo banka je nakon toga imala niz poslova s drugim kompanijama, Inom, Dionom i drugima. Da je optuženik pritom iskorištavao ratno stanje proizlazi i iz činjenice da je od kraja '94 do 2.3.95. dogovarao posao i to kad je zemlja bila u teškoj ekonomskoj situaciji. Kreditni rejting bio je nizak, a država se brinula o oko 630.000 prognanika. Hrvatskoj su tad ostale samo dvije zgrade ambasada, od kojih je jedna bila u Beču, a druga u Čileu. I zato je bilo potrebno kupiti zgrade ambasada u svijetu te uzimanje zajma za njih. Jasno je da je on iskoristio ratno stanje. Povrijedio je demokratske tekovine društva kako bi si pribavio značajnu imovinsku korist", rekla je sutkinja u obrazloženju presude.

Ivo Sanader se ima pravo žaliti Vrhovnom sudu.

Portal Analitika