Društvo

Izviđački vod i štabni oficir VCG u decembru u Letoniji

Jedno izviđačko odjeljenje Vojske Crne Gore i jedan štabni oficir će u decembru biti raspoređeni u borbenoj grupi u Letoniji, u okviru izviđačkog voda Oružanih snaga Slovenije, a pod komandom Kanade kao vodeće nacije u Letoniji.
Izviđački vod i štabni oficir VCG u decembru u Letoniji
PobjedaIzvor

To je navedeno u sporazumu o obuci i logističkoj podršci u misijama na Istoku, koji je Ministarstvo odbrane Crne Gore potpisalo sa Ministarstvom odbrane Slovenije.

- Imajući u vidu da bi nepredvidljivi bezbjednosni izazovi na istočnoj granici Alijanse mogli ugroziti baltičke zemlje i Poljsku, NATO savez je na Samitu u Varšavi 2016. godine donio odluku o uspostavljanju ojačanog prisustva na Istoku (enhanced Forward Presencee FP), koje podrazumi eva rasp ore đivan je multinacionalnih borbenih grupa u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

Punopravnim članstvom u NATO, Crna Gora se obavezala da doprinese jačanju sistema kolektivne odbrane.

Shodno tome, a u cilju očuvanja stabilnosti i nepovredivosti istočnih granica Alijanse, Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore donio je odluku o učešću jedinice Vojske Crne Gore, do ranga čete, u ojačanom prisustvu saveza na Istoku - navedeno je u sporazumu koji je proslijeđen Vladi.

Opširnije u Pobjedi

 

Portal Analitika