Abiznis

Internet neće biti prepreka elektronskoj fiskalizaciji

Usluge pristupa Internetu koje nude operatori u Crnoj Gori u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe elektronske fiskalizacije koju će sprovoditi poreski obveznici, saopšteno je Pobjedi iz Agencije za elektronske komunikacije (EKIP).
Internet neće biti prepreka elektronskoj fiskalizaciji
PobjedaIzvor

Tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i planiranog projekta elektronske fiskalizacije pojedini predstavnici privrednika, prvenstveno iz Unije poslodavca su upozorili da će jedan od nedostataka sistema biti i to što je Crna Gora zemlja sa najslabijim protokom interneta.

KONSULTACIJE

Iz EKIP-a je navedeno da ovo regulatorno tijelo nije konsultovano u procesu pripreme projekta elektronske fiskalizacije, pa nemaju zvaničnih podataka o zahtjevima koji se odnose na brzinu pristupa internetu. - Međutim, na osnovu neformalnih informacija do kojih je Agencija došla, možemo sa velikom dozom pouzdanosti potvrditi da usluga pristupa internetu koju nude operatori fiksnih i mobilnih elektronskih komunikacionih mreža u Crnoj Gori u potpunosti može zadovoljiti potrebe elektronske fiskalizacije – kazali su Pobjedi iz EKIP-a.

Oni navode da tome u prilog idu i podaci o pokrivenosti širokopojasnim pristupom fiksnih i mobilnih elektronskih komunikacionih mreža, kao i podaci o raspoloživim brzinama pristupa internetu. - Dostupnost širokopojasnog pristupa na fiksnoj lokaciji je 86,8 odsto u odnosu na domaćinstva, a usluge fiksnog širokopojasnog pristupa su dostupne u svim opštinama – rekli su iz EKIP-a. Prema podacima EKIP-a dobijenim krajem avgusta najveći broj korisnika interneta ima pakete koji omogućavaju protok u opsegu dva do 30 Mb/s (52,52 odsto korisnika), dok pakete veće od 30 Mb/s koristi 40,64 odsto korisnika. Što se tiče mobilnog širokopojasnog pristupa pokrivenost stanovništva sa 2G signalom je 99,65 odsto, sa 3G signalom je 98 odsto i sa 4G signalom je 98 odsto.

BRZINA

- Na osnovu mjerenja EKIP-a prosječna brzina prenosa podataka u mobilnim mrežama prema korisniku (downlink) po sesiji je 25,7 Mbit/s kod M:tela, 38,3 Mbit/s kod Crnogorskog Telekoma i 41 Mbit/s kod Telenora, dok je prosječna brzina prenosa podataka od korisnika (uplink) 14,5 Mbit/s kod M:tela, 29,6 Mbit/s kod Crnogorskog Telekoma i 28,3 Mbit/s kod Telenora – precizirali su iz EKIP-a i dodali da se internet saobraćaj između pretplatnika najvećih operatora u Crnoj Gori razmjenjuje u tački razmjene internet saobraćaja (MIXP), što znači da taj saobraćaj ne ide van granica Crne Gore.

Iz EKIP-a objašnjavaju da brzina pristupa internetu koje nude operatori zavisi od tehnologije putem koje se pruža usluga pristupa internetu. - Trenutno se korisnicima putem priključaka sa optičkim vlaknima (FTTx) nude maksimalne brzine interneta do 200 Mb/s, što su velike brzine, a korisnici u zavisnosti od svojih potreba biraju odgovarajuću brzinu pristupa internetu – naveli su predstavnici EKIP-a. Na osnovu podataka sa platforme za mjerenje brzine internet konekcije, koju je 2013. godine implementirala Agencija, prosječna brzina preuzimanja podataka (download) iznosi 29,332 Mb/s. Predstavnici EKIP-a dodali su da u vezi brzine pristupa internetu u regionu postoji nekoliko istraživanja. Na jednom od njih, na sajtu www.speedtest.net se mogu naći podaci istraživanja iz avgusta. - Po tom istraživanju Speedtest Globalni indeks za Crnu Goru iznosio 24,11 Mb/s (prosječna brzina preuzimanja-download podataka), što Crnu Goru svrstava na 62 mjesto rang liste koja obuhvata 129 država.

Bolje rangirane države regiona su Slovenija na 42 mjestu (40,80 Mb/s), Srbija na 53 mjestu (31,95Mb/s), dok su lošije rangirane Hrvatska na 66 mjestu (23,15 Mb/s), Makedonija na 67 mjestu (23,10 Mb/s), BiH na 74. (20,47 Mb/s) i Albanija na 92. mjestu (14,71 Mb/s) – kazali su iz EKIP-a. U toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i planiranog projekta elektronske fiskalizacije. Predloženi sistem fiskalizacije podrazumijeva onlajn model, u okviru kojeg će se svi podaci u trenutku izdavanja računa u realnom vremenu prenositi u server Poreske uprave. Jedan od preduslova za funkcionisanje novog sistema je internet konekcija. T

okom javne rasprava pojedini predstavnici privrednika, prvenstveno iz UPCG su upozorili da će jedan od nedostataka sistema biti i internet protok, jer je Crna Gora, kako kažu, zemlja sa najslabijim protokom interneta. Oni tvrde da će sa velikim brojem računa doći i do zabušenja sistema, pa je, kako kažu pitanje da li imamo toliko jak internet protok da se sve te transakcije obavljaju bez zastoja. Predstavnici UPCG su tokom javne rasprave saopštili i da je Crna Gora država sa najvećim cijenama interneta na Balkanu i Evropi.

Portal Analitika