Moda

Roganović Đurić: Sve mora biti savršeno, na pisti se vidi i najmanja greška

Modna kreatorka  Jelena Roganović Đurić je svoju kolekciju pod nazivom “Dress code” predstavila na bugarskoj nedjelji mode. Već u novembru ide u Moskvu da pokaže nove modele odjeće na kojima mjesecima strpljivo radi, a za Portal Analitika priča o tome kako teku pripreme za reviju, detaljima, konačnom ishodu,  kao i svakodnevnom traganju za inspiracijom.
Roganović Đurić: Sve mora biti savršeno, na pisti se vidi i najmanja greška
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Pripreme za reviju su duge

Iako je veliki dio kolekcije predstavila na crnogorskoj nedjelji mode, Jelena je za Sofiju dopunila kolekciju, te se više od mjesec dana pripremala za nju. U radionicu je ulazila sa prvim zracima sunca, a iz nje izlazila kasno uveče, kako bi sve izgledalo savršeno. Vodila je računa o svakom detalju, materijalu, šari, dugmetu.

“Mjesec dana smo se pripremali za Sofiju, zajedno sa izradom novih modela, koreografijom, scenom, muzikom. Ima jako puno stvari da se uradi prije nego što djevojke izađu na pistu. Poziv za Sofiju je uslijedio od agenata koji prate modnu scenu u Evropi. Skrenuli su im pažnju moji modeli nakon čega je uslijedio poziv da ja budem predstavnik Crne Gore”, objašnjava Roganović Đurić.

Iako čitava revija traje svega pola sata, pripreme za nju su duge.

fashion-w-sofia

“Moraju se detaljno uraditi, jer se na pisti i najmanja greška vidi. Zaista smo dali sve od sebe. Moja ekipa je bila sa mnom u Sofiji i sve smo doveli do perfekcije. Ovo je prvi put da sam predstavljala kolekciju na njihovom Fashion Week-u. Organizovati tako veliku manifestaciju koja traje pet dana, gdje se svake večeri predstavi od deset do 12 dizajnera je velika odgovornost, a oni su uspjeli da svaki detalj dovedu do perfekcije, počev od organizacije do tehnike, a naš domaćin Robert Gramatikov nas je sjajno dočekao”, govori nam ona.

Pored profesionalne ekipe, u radu joj jako pomaže i porodica koja je upućena u njen rad. U Sofiju je sa sobom povela sestru.

unnamed

“Mnogo volim kada neko od njih može da ode sa mnom i bude prisutan na samoj reviji, zato što tamo nastane opšta gužva i haos. Porodica kao da može da mi čita misli i ne moraju ništa da me pitaju, nego sve odrađuju tačno znaju kako bih ja to uradila. Sve treba da se stigne, namjesti, obuku modeli, a još je veći haos ako su manekenke nosile modele na reviji koja je bila prije moje, pa imaju pet šest minuta da se presvuku, da ih mi namjestimo kako hoćemo. Tada je u bekstejdžu opšta ludnica, vatromet”, objašnjava.

Jelena inspiraciju pronalazi svuda

U onom trenutku kada revija počne , kreatori mogu da odahnu i ponosno posmatraju vitke djevojke koje po pisti šetaju njihove modele. Pored bugarskih i makedonskih manekenki, na pisti se našla i jedna Crnogorka, Ivana Čupić iz Nikšića koja je nosila Jeleninu kolekciju. Čupić će putovati u Kinu na izbor za MISS model of the world.

ivana-cupic-2

“Dobila sam poziv za svjetski izbor “Models look of the world 2018” koji se održava u Kini u novembru. Naša predstavnica, Ivana Čupić, koja je otvorila moju reviju na Sofia fashion week-u je i predstavnica Crne Gore na ovogodišnjem izboru za mis. Ivana će nositi četiri moje svečane haljine, kao i jednu inspirisanu nacionalnim kostimom naše zemlje. S obzirom da se i haljine boduju, odatle je uslijedio poziv za moje prisustvo. To je za mene jedna divna saradnja, koja ima kontinuitet, s obzirom da je i prošlogodišnja misica na svjetskom izboru nosila haljine mog brenda. To je jako veliki izazov za mene kao dizajnera, s obzirom da je ovo jubilarni izbor za mis, gdje će se predstaviti 70 zemalja”, objašnjava Jelena.

A da bi nastali neobični i uvijek drugačiji  komadi odjeće potrebno je imati svakodnevnu inspiraciju. Roganović Đurić svoju pronalazi svuda, u  različitim prostorima, ljudima i okolini. Ističe da i u velikoj gužvi pronalazi svoj svijet  i pažljivo opaža detalje.

“Iako je oko mene dosta ljudi, moram da imam  trenutke sama sa sobom i svoj mir. Možda i najveću inspiraciju nalazim u različitim krajevima, jer me svako putovanje navede na neka nova razmišljanja u modi, taj neki drugi svijet, ne samo fizički izgled ljudi, već i emocije. Sve me to podstakne na neki novi rad”.

Kolekcija Dress code

Naziv Jelenine kolekcije je “Dress code”. Većina modela je svedena,  u crnoj ili bijeloj boji.

 “Nastala je iz želje da poslovnoj ženi olakšamo odabir kombinacija za svečani i večernji izgled, posebno onima koje preferiraju eleganciju. Prilikom izrade ove kolekcije uloženo je dosta ručnog rada, što joj daje posebnu vrijednost. Ručni rad je nešto što preferiram u svojim kolekcijama. Daje im posebnost i dizajneru slobodu. Vizija moderne žene je u ovoj kolekciji predstavljena kroz odjevne komade kompleta i elegantnih haljina. Prikazuje se žena čiji je stil odvažan i prefinjen”, ističe.

fashion-week

Neki modeli haljina su ipak rađeni u jačim nijansama. Baš ti upečatljivi modeli su oduševili bugarske javne ličnosti.

“Ono što mi se najviše dopalo kod njihove publike jeste koliko iskreno pokazuju svoje emocije i impresije. Show room koji je održan neposredno nakon završetka revije je imao posebnu čar. Djevojke su mi prilazile, upućivale čestitke, probale haljine, komentarisale smo način izrade modela. Među njima je bilo i poznatih ličnosti iz svijeta muzike i filma, sa kojima sam na putu da ostvarim saradnju s obzirom da u kolekciji ima dosta modela koji se mogu koristiti u javnom nastupu”, priča ona.

Jelena desetog novembra ide u Moskvu na nedjelju mode, a na kolekciji koju će tamo predstaviti radi od avgusta. Ističe da će biti nešto nosivo u svakodnevnom odijevanju, poslovnim prilikama.

“Odlučila sam da bude sve u crvenim tonovima. Mislim da će ove sezone ta boja biti jako u trendu i krenula sam da radim kolekciju haljina. Može da se očekuje nešto sasvim drugačije”, zaključuje Roganović Đurić za Portal Analitika.

Roganović Đurić: Sve mora biti savršeno, na pisti se vidi i najmanja greška
Modna dizajnerka Jelena Roganović Đurić
Portal Analitika