Abiznis

Uprava carina da pokreće prinudnu naplatu

 Od 4,45 miliona eura carinskog duga na početku decembra prošle godine, 49 odsto je kod aktivnih preduzeća, kod 36 odsto je uveden stečaj, a 16 odsto dužnika su izbrisani iz CRPS po okončanju stečaja, navedeno je u izvještaju Državne revizorske institucije.
Uprava carina da pokreće prinudnu naplatu
PobjedaIzvor

DRI je objavila reviziju uspjeha „Efikasnost Uprave carina u sprovođenju mjera naplate carinskog duga“, koju su uradili senatori dr Branislav Radulović i dr Milan Dabović, u kojoj se navodi da je uzorkom revizije bilo obuhvaćeno 15 dužnika, sa 2,08 miliona eura ili 47 odsto ukupnog duga.

- Najveći dužnici na listi od 144 su KAP 1,2 miliona eura, Vektra Montenegro 793.751, Tehnosteel HVT Nikšić 324.673, B&S Petrol Rožaje 219.922, Mont-valeri 159.368, Semper 148.465, Uniprom 143.803 eura…

U izjašnjenju na preliminarni izvještaj DRI Uprava carina je, međutim, navela da carinski dug nastao od 2007. do kraja 2017. iznosi 3,7 miliona eura, od čega je 94 odsto nastalo do kraja 2013. i u većem dijelu se odnosi na firme kod kojih je uveden stečaj ili su likvidirane.

Iz UC su u izjašnjenju objasnili da se dug, zbog toga što nije otpisivan, prenosio iz godine u godinu i nalazi se na listama carinskih dužnika.

Državna revizija je utvrdila da postoji niz segmenata koje je potrebno unaprijediti kako bi UC obezbijedila efikasniji sistem naplate duga. Preporuke su date Ministarstvu finansija i Upravi carina.

PREPORUKE

Ministarstvu je preporučeno da u saradnji sa UC utvrdi model otpisa carinskog duga i predloži ga Vladi i da obezbijedi donošenje rješenja po žalbama učesnika u carinskom postupku u roku od 45 dana.

Potrebno je da Uprava carina, prepručili su, unaprjedi sistem evidencije dužnika i njihovo praćenje, utvrde procedure kojima se određuje postupak naplate carinskih potraživanja i duga, kao i da se dug obezbijedi dodatnim instrumentima.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika