Društvo

Nuhodžić: Uspjeli da otkrijemo čitave dilerske mreže

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je zadovoljavajuća, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i kazao da je saradnja na regionalnom i međunarodnom jedini garant uspješnog zajedničkog odgovora na izazove koji odavno imaju nadnacionalni karakter.
Nuhodžić: Uspjeli da otkrijemo čitave dilerske mreže
MinaIzvor

Nuhodžić je, povodom 2. oktobra dana unutrašnjih poslova, rekao da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori na zadovoljavajućem nivou i da je rezultat predanog rada i dobrih rezultata službi bezbjednosti.

„Crna Gora je bezbjedna država, da nije tako ne bismo, do sada, imali blizu dva miliona stranih turista što je potvrda da se u svijetu prepoznajemo kao bezbjedna destinacija“, kazao je Nuhodžić u intervjuu agenciji MINA.

On je rekao da je činjenica da su na mnogim poljima u proteklih deset mjeseci postignuti dobri rezultati u radu organizacionih jedinica MUP-a i Uprave policije.

„Ali svakako da su prioriteti bile aktivnosti na suzbijanju djelovanja organizovanih kriminalnih grupa, granična bezbjednost, jačanje saradnje sa organima za sprovođenje zakona i partnerskim službama drugih država“, naveo je Nuhodžić.

On je kazao da se u kontinuitetu postižu dobri rezultati u obračunu sa kriminalom, svim oblicima nasilja i uličnim prodavcima droge što je najavio kao priroritete u svom mandatu.

„Oni su u posljednjih osam mjeseci ove godine odlični jer smo uspjeli da otkrijemo čitave dilerske mreže i pohapsimo na desetine uličnih dilera droge. Za nas su to izuzetno važni rezultati jer se uličnom prodajom širi “tržište” droge sa razarajućim posljedicama po društvo jer, istraživanja pokazuju da, su mladi ljudi najčešći konzumenti raznih vrsta narkotika“, rekao je Nuhodžić.

On smatra da se preventivnim djelovanjem mora spriječiti da kriminalci regrutuju mlade, kako bi od njih stvarali dilere droge, kamataše, ubice i da to su izazovi koji traže angažman svih segmenata crnogorskog društva.

Nuhodžić je kazao da su rezultati poboljšani i u borbi protiv nasilja u porodici i nasilja nad djecom te da je tome doprinio i rad Oprativnog tima za borbu protiv nasilja a u kojem su angažovani i drugi državni organi predstavnici nevladinog sektora.

Upitan da li je zadovoljan obračunom sa kriminalnim miljeom u Crnoj Gori, Nuhodžić je odgovorio da u tom segmentu, niko ne može dnevno političkim kritizerstvom osporiti evidentne rezultate, posvećenost i odlučnost policije da stane na put kriminalnim grupama kako preventim radom tako represivnim mjerama.

On je naveo da je u saradnji sa specijalnim tužiocem, procesuirano 40 osoba, koje su označene kao organizatori ili članovi organizovanih kriminalnih grupa, zbog sumnje da su izvršioci najtežih krivičnih djela.

Nuhodžić je kazao da je policija time spriječila likvidacije nosilaca najvećih pravosudnih funkcija, pripadnika bezbjednosnih službi, članova suprostavljenih kriminalnih grupa.“

„Mislim da je odgovor države jasan za sve one koji su izabrali da kriminalnim djelovanjem odmjere snagu i stanu naspram njenih institucija, da ugroze živote naših građana. Ne postoji važnijeg cilja od zaštite vrijednosti svoje države i njenih građana“, poručio je Nuhodžić.

Upitan da prokomentariše da evropski predstavnici insistiraju na rješavanju napada na novinare, posebno potencirajući napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić, Nuhodžić je rekao da je taj slučaj prioritet u radu policije.

„Sprovode se policijsko-tužilačke aktivnosti u saradnji sa regionalnim partnerima kako bi se taj slučaj rasvijetlio a izvršioci priveli pravdi“, kazao je Nuhodžić dodajući da, prema njegovim informacijama, vrlo mali procenat je neriješenih slučajeva.

„Naravno, ne možemo biti zadovoljni dok se ijedan takav slučaj vodi kao neriješen. Nijedan slučaj neće biti arhiviran sve dok se ne iscrpe svi potencijalni dokazi koji mogu biti od značaja za uspješno dalje procesuiranje“, rekao je Nuhodžić.

On je kazao da je saradnja i na regionalnom i na međunarodnom nivou za crnogorski MUP, od izuzetnog značaja i jedini garant uspješnog zajedničkog odgovora na izazove koji odavno imaju nadnacionalni karakter kao što je organizovani kriminal, migracije, sajber kriminal, trgovina ljudima.

Nuhodžić je istakao da je zadovoljan toga što je MUP prethodne dvije godine uspio da dodatno osnaži partnerske odnose sa zemljama u okruženju i međunarodnim partnerskim službama što je rezultiralo uspješnim akcijama pronalaska i hapšenjima osoba koje su označene kao visoko rangirane u kriminalnim strukturama.

On je rekao da je provjerama na crnogorskim graničnim prelazima po nacionalnim potjernicama pronađeno 75 osoba koje je potraživao Interpol.

„Sa kolegom iz Srbije Nebojšom Stefanovićem imam najčešće kontakte jer nam je zajednički problem djelovanja organizovanih kriminalnoh grupa na teritoriji dvije države. Zadovoljan sam zbog toga sto smo izgradili visokog stepen povjerenja što je doprinijelo vrlo uspješnim profesionalnim rezultatima“, objasnio je Nuhodžić česte posjete Beogradu.

On je rekao da je Vlada donošenjem važnijih strateških dokumenta u vezi sa migrantskim rutama, iskazala odgovoran odnos po pitanju upravljanja migracijama i reintegraciji lica vraćenih na osnovu sporazuma o readmisiji.

Nuhodžić je ukazao da je Crna Gora izradila plan reagovanja u slučaju većeg priliva migranata,ali da prema sadašnjoj situaciji migrantskim rutama neće biti potrebe da se aktivira.

„Novi migracioni talas, tzv. „Obalna ruta“, nije nas u potpunosti zaobišao pa je ove godine podnijeto oko 2,5 hiljada zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori. U Centru za prihvat, u Spužu, sa kapicitetom od 101 mjesta i alternativnom smještaju trenutno je 150 stranaca koji traže međunarodnu zaštitu“, kazao je Nuhodžić.

Na pitanje da li je migranti kao krajnju destinaciju vide Crnu Goru, Nuhodžić je rekao da statististika ukazuje da oni i dalje gledaju Crnu Goru kao tranzitnu državu, na putu ka zemljama EU.

Upitan šta je garancija bezbjedne granice, Nuhodžić je rekao da je to kvalitetan rad policije, kvalitetna saradnja sa zemljama u okruženju i stalno ulaganje u infrastrukturu istakavši da je iz direktne budžetske pomoći EU uloženo oko četiri miliona eura u infrastrukturu i opremanje graničnih prelaza.

Nuhodžić je rekao da je saradnja sa građanima jedan od važnih preduslova za dobre rezultate i povjerenje onih zbog kojih policija postoji i za čiju dobrobit radi te da je zadovoljan izgrađenim partnerskim odnosom.

„Građani su ti koji su nam pomogli u sprečavanju likvidacija,u otkrivanju skrovišta kriminalaca, u zaštiti javnog reda i mira. S druge strane povjerenje se stiče transparentnim i profesionalnim radom što jeste slučaj sa ministarstvom kojim rukovodim“, naveo je Nuhodžić.

On je rekao da je MUP od januara, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, za osam mjeseci dobio 362 zahtjeva od čega su do 1. septembra odgovorili na 341 zahtjev dok su ostali u radu a da je procenat odgovorenih dnevnih zatjeva iznad 90 odsto.

Nuhodžić je kazao da je saradnjom sa tužilaštvom vrlo dobra.

„Ona je značajno unaprijeđena i ne prepoznajem ništa što bi opterećivalo profesionalan rad dva organa. Naprotiv, veoma sam zadovoljan saradnjom i sa Vrhovnim državnim tužilaštvom i sa Specijalnim tužiocem, kao i drugim dražavnim organima iz sektora bezbjednosti“, naveo je Nuhodžić.

On je ocijenio i da je ulaganje u materijalno-tehničko opremanje crnogorskih službi, ulaganje u buduće rezultate, u bezbjednost koja nema cijenu jer je preduslov razvoja države u svakom društvenom segmentu.

Nuhodžić je istakao da je za realizaciju Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 24, opremanje sektora kriminalističke policije, vanrednih situacija, nabavku policijskih vozila i i iz budžeta je izdvojeno oko sedam miliona eura.

Portal Analitika