Društvo

Intenziviranje saradnje sa razvijenim gradovima Italije

„Odnose Crne Gore i Italije, koji traju skoro jedan vijek, karakterišu bliskost i prijateljstvo, i naša je obaveza da nastavimo tim putem“, istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković prilikom posjete ambasadora Italije u Crnoj Gori Luke Ćeliolija Glavnom gradu.
Intenziviranje saradnje sa razvijenim gradovima Italije
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da su duboke istorijske veze Italije i Crne Gore najbolji zalog za buduću, još uspješniju, saradnju i da će nova gradska uprava dati doprinos da se to partnerstvo produbi i proširi.

Gradonačelnik je naglasio da bi intenzivne aktivnosti na kulturnom planu trebalo afirmisati i u narednom periodu i uputio zahvalnost ambasadoru na doprinosu koji je  italijansaka Ambasada dala u dijelu valorizacije lokaliteta antičke Duklje.

Vuković je, ocjenjujući da je ekonomska saradnja Italije i Crne Gore na izuzetnom nivou, izrazio uvjerenje da će u narednom periodu ona biti intenzivnija i kada je u pitanju saradnja Ambasade Italije i Glavnog grada u realizaciji projekata koji su od obostranog interesa.

On je zaključio da je namjera nove gradske uprave modernizacija Podgorice kroz primjenu savremenih rješenja iz koncepta pametnih i zelenih gradova i da bi i u tom dijelu bio izuzetno značajan transfer znanja i iskustava razvijenih italijanskih gradova.

Ambasador Ćelioli je saopštio da je za Ambasadu Italije veoma važna podrška Glavnog grada, posebno kada je u pitanju širenje kulturne misije Italije u Crnoj Gori i da ga posbno raduje nastavak uspješne saradnje sa gradskom upravom.

On je Gradonačelika upoznao sa planom kulturnih aktivnosti italijanske Ambasade i uputio mu poziv da zajedno prisustvuju prezentaciji i obilježavanju važnih istorjiskih datuma i kulturnih događaja koje tim povodom organizuje Ambasada Italije u Podgorici.

Ambasador je informisao gradonačelnika Vukovića da su poznate italijanske kompanije zainteresovane za realizaciju projekata iz koncepta pametnih gradova, posebno kada je riječ o modernizaciji javne rasvjete u Podgorici i da u tom dijelu treba intenzivirati komunikaciju  kako bi zajedno podstakli i intenzivirali ekonomsku saradnju.

Portal Analitika