Društvo

Srpski narod Crne Gore poklonio zvono hramu Svetog kneza Lazara

U kompleksu Andrićgrada u Višegradu, povodom obezbjeđivanja dobročinitelja i isplate sva tri zvona za hram Svetog kneza Lazara u porti crkve upriličeno je svečano okupljanje donatora. Najveće zvono poklonio je Srpski nacionalni savjet Crne Gore čiji je predsjednik Momčilo Vuksanović istakao da im je blagoslov od Boga, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog kneza Lazara što učestvuju u velikom projektu režisera Emira Kusturice koji je i ktitor hrama.
Srpski narod Crne Gore poklonio zvono hramu Svetog kneza Lazara
Portal AnalitikaIzvor

“Da se traži donator za najveće zvono saznali smo prošle godine na Sajmu knjiga u Višegradu gdje su predstavljenja i naša izdanja. Uspjeli smo da prikupimo dovoljno sredstava za kupovinu zvona što će nam biti i povod da svake godine učestvujemo, kao članovi Savjeta, na kulturnim manifestacijama, da zajedno širimo ljubav, preskačemo vještačke granice između jednog naroda i da uvijek, i u dobru i zlu, budemo zajedno“, kazao je Vuksanović, istakavši da je zvono poklon srpskog naroda iz Crne Gore.

srpski-nacionalni-savjet-2

Treće zvono donirao je domaćin Savo Erić sa porodicom, a drugo parohijani i građani Višegrada.

“Opština će i u narednom periodu pomagati crkvi, pa je već dogovoreno da ćemo finansirati izgradnju temelja za budući zvonik”, rekao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurović.

Sveštenik i starješina hrama Svetog kneza Lazara Dragan Vukotić je potvrdio da je težina zvona, koje je darivao Srpski nacionalni savjet, više od 1.200 kilograma.

srpski-nacionalni-savjet-3

Vrijednost sva tri zvona je 23.000 eura ili 45.000 KM, a mi smo, s pomoću Božijom i dobrim ljudima sa svih strana, uspjeli da ih obezbjedimo”, naveo je Vukotić.

Zvona su izlivena u livnici u Topoli u Srbiji, u radionici Mladena Kremenovića, u kojoj je do sad urađeno više od 1.000 primjeraka različitih veličina.

Portal Analitika