Abiznis

O različitim aspektima regulacije tržišta elektronskih komunikacija

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore (EKIP) i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) su i ove godine organizatori Međunarodne konferencije regulatora iz regiona,  centralne i jugoistočne Evrope.
O različitim aspektima regulacije tržišta elektronskih komunikacija
Portal AnalitikaIzvor

Kao jedan je od vodećih skupova regulatora koja se ove godine održava 16. put po redu i kao jedna odnajznačajnijih programskih cjelina INFOFEST-a 2018. godine, raspravljaće se o različitim aspektima regulacije tržišta elektronskih komunikacija. 

Konferencija će se a održati se u periodu od 30. septembra do 2. oktobra u Budvi u hotelu Avala Resort & Villas, pod programskim nazivom "Razvoj regulatornog okvira za digitalnu budućnost“.

Na ceremoniji otvaranja govoriće dr Šaleta Đurović, predsjednik Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP),  g-din Jaroslaw Ponder, rukovodilac ITU kancelarije za region Evrope, Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU)ig-din Milan Srzentić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije.

Tokom više programskih sesija vodiće se diskusija o  aktuelnim temama, a neke od njih su: Globalni i regionalni trendovi u razvoju ICT politika i regulatornog okvira za digitalnu budućnost; Uvođenje različitih širokopojasnih tehnologija širom Evrope, u kontekstu stvaranja sveprisutne širokopojasne infrastrukture velikih brzina; Nove tehnologije i njihov uticaj na razvoj regulatornog okvira za digitalnu budućnost, uključujući 5G, Internet stvari (IoT), vještačku inteligenciju (AI), Regulatorni izazovi i mogućnosti u oblastima analiza tržišta, rominga, kvaliteta usluga, prava korisnika i njihove zaštite, nivoa elektromagnetnih polja u kontekstu implementacije 5GPodsticanje razvoja budućih mreža i prelazak sa IPv4 na IPv6 protokol  Novi regulatorni alati za efikasno djelovanje regulatora, uključujući mapiranje infrastrukture, mjerenje kvaliteta usluga, monitoring radio-frekvencijskog spektra

Na Konferenciji se očekuje učešće oko 140 učesnika iz regulatornih agencija iz 11 država i to: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije i naravno regulatorne agencije Crne Gore. Ove godine će na Konferenciji učestvovati i predstavnici resornih ministarstava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Naravno učestvuju i predstavnici ITU-a i CEPT-a, vodećih crnogorskih telekomunikacionihoperatora (Crnogorski Telekom, Mtel, Telenor, Telemach), međunarodnih kompanija poput: Ericsson Nikola Tesla izHrvatske, Ibis InstrumentsaizSrbije, Unis Telekoma iz Bosne i Hercegovine, Alladina i Specurea iz Austrije, Rohde&Schwarza iz Njemačeke, LS Telcoma iz Francuske. Kroz 6 programskih sesija biće održano 28 izlaganja eksperata iz različitih oblast vezanih za dalji razvoj regulatornog okvira i noviteta na tržištu elektronskih komunikacija.

Očekuje se da će raznovrsnost i aktuelnost tema, stručnost i iskustva učesnika Konferencije i ove godine doprinijeti da Konferencija bude jedan od najposjećenijih Infofest programa, čime će se nastaviti dalje utemeljenje ove Konferencije kao najznačajnijeg regionalnog skupa, što je i uticalo da Konferencija već godinama bude uvrštena u zvanične programe Međunarodne unije za telekomunikacije.   

Portal Analitika