Preduzetništvo

Moda Mirjanu dovela do brendova Mino i Mixo

Modna dizajnerka i kostimograf Mirjana Šarac nakon završenih studija počela se baviti autorskim radom. Firmu čija je djelatnost proizvodnja dječjeg brenda Mino i proizvoda za domaćinstvo Mixo, osnovala je u februaru 2016.
Moda Mirjanu dovela do brendova Mino i Mixo
Danica Janković
Danica JankovićAutor
Dnevne novineIzvor

Početak je, kako Šarac govori za Dnevne novine, zahtijevao veliku pripremu i opremanje pogona najsavremenijim mašinama i alatima, kao i uvoz materijala i pronalaženje radne snage. Pogon je zvanično počeo raditi u aprilu prošle godine.

"Osim dizajna uvijek sam željela da učestvujem i u svim segmentima stvaranja odjevnog predmeta, tako da je pokretanje sostvene proizvodnje bio logičan korak. Poslovanje sam započela sopstvenim sredstvima, ali sam takođe i korisnik kredita Investiciono-razvojnog fonda (IRF), tačnije linije za mlade u biznisu", govori Šarac.

Njen tim je okupio tri koleginice sa kojima dizajnira, modeluje, kroji i šivenje.

min-o-mixo-mirjana-sarac1

"Trenutno nas je četiri i niko nije iz moje porodice. Naša osnovna djelatnost je prozvodnja dječje odjeće brenda Mino. Bavimo se i prozvodnjom tekstila za domaćinstvo, poput ukrasnih jastuka, stolnjaka, kecelja", navodi Šarac.

Proces

Mirjanina firma opremljena je, kako kaže, najsavremenijim mašinama za vez i štampu.

"Dakle, u našem pogonu je zaokružen kompletan proces, od početne ideje do finalnog proizvoda. Radimo isključivo sa materijalima koji imaju sve neophodne standarde i potvrde o porijeklu i kvalitetu", ističe Šarac, dodajući da za svoje proizvode isključivo uvoze materijale.

Proizvode brenda za djecu Mino prodaju u maloprodajnom objektu koji se nalazi u sklopu proizvodnje, a dostupan je i na internetu, preko web shopa minokids.me. Proizvode brenda Mixo, koji obuhvata proizvode za domaćinstvo, kupci mogu trgovati širom države u svim maloprodajnim objektima kompanije Okov.

Barijere

Šarac najvećom biznis barijerom u poslovanju smatra sivo tržište, ali i visoke poreze i doprinose na zarade zaposlenih.

"Takođe je za moje preduzeće velika biznis barijera nedostatak obučene radne snage. Puno lakše bismo našli obučenu radnu snagu da smo raspoloženi da ih par sati ili kompletno radno vrijeme zapošljavamo na crno", govori naša sagovornica, dodajući da time ne žele da se bave, već da teže poštovanju zakona, pa svoje poslovne obaveze redovno izmiruju.

Na pitanje našeg lista da li planira proširenje obima posla, odgovara potvrdno i ukazuje da su proizvodni kapaciteti sa kojima trenutno raspolaže sasvim dovoljni za realizaciju daljih ideja.

"Onako kako bude rasla naša proizvodnja doprinosićemo i na druge načine", zaključila je Šarac.

D.J.

mino-mixo-mirjana-sairf-crna-gora
Portal Analitika