Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Prva međunarodna konferencija o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca

Prva međunarodna konferencija o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca

Danas, u bečićkom hotelu Splendid počinje trodnevno“ Međunarodno  stručno savjetovanje o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca 2018 „ . Konferenciju organizuje RCUD-Regionalni ronilački centar za podvodno razminiranje i obuku ronilaca iz Herceg Novog u saradnji sa Internacionalnom akademijom podvodne tehnike i nauke iz Rima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.
Prva međunarodna konferencija o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca
Izvor

U utorak, drugog radnog dana Konferenciju će u 10 časova svečano otvoriti mr Veselin Mijajlović, direktor RCUD-a, a zatim će se u ime “Internacionalne akademije podvodne tehnike i nauke” obratiti prof. Sebastiano Tusa, savjetnik za kulturna dobra i identitet Sicilije. Na svečanom otvaranju će govoriti i mr Aleksandar Bogdanović, ministar kulture u Vladi Crne Gore kao i Nataša Pešić, generalni sekretar Vlade Crne Gore.

            Zbog značaja Konferencije i procesa koji napokon Crna Gora mora da otvori najavljen je dolazak tri ministra iz Vlade Crne Gore kao i jedan italijanski ministar.

            Od velikog je značaja za Crnu Goru pokretanje pitanja zaštite podvodnih arheoloških lokaliteta te će jedna ovakva međunarodna edukacija, nadamo se, biti tek početak zalaganja da se očuva naše neprocjenjljivo prirodno bogatstvo i pod vodom.

            Na konferenciji će osim izlaganja eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, biti postavljen izlošbeni prostor sa poster prezentacijama i opremom, a u organizaciji RCUD-a će biti posjećeni i neki podvodni arheološki lokaliteti u Budvi.

Portal Analitika