Svijet

„Florens“ mijenja pravac i slabi, ali prijeti nova opasnost

Najmanje petoro ljudi, uključujući i majku i bebu, stradalo je u SJevernoj Karolini u udaru oluje "Florens". Uragan koji je oslabio tokom jučerašnjeg dana na nivo tropske oluje, okreće se ka Južnoj Karolini. Istovremeno, na drugom kraju svijeta na Filipine se obrušio tajfun Mangkut, na čijoj je putanji pet miliona ljudi. Studenti iz Crne Gore, koji su u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a na području koje je pogodila oluja, evakuisani su i nalaze se na bezbjednom.
„Florens“ mijenja pravac i slabi, ali  prijeti nova opasnost
Agencije, Blic.rs,BBC, Portal AnalitikaIzvor

Kako je potvrđeno na području pogođenom uraganom, radile su dvije studentkinje, koje su premještene u drugu saveznu državu, a zbog vremenske nepogode njihov boravak u SAD će trajati kraće.

Tropska oluja "Florens" nastavlja da slabi, ali je izazvala katastrofalne poplave u američkim saveznim državama SJeverna i Južna Karolina, saopštio je Nacionalni centar za uragane SAD. Centar je saopštio da su zabilježeni vjetrovi jačine do 80 kilometara na čas, prenosi Rojters, dodajući da se "Florens" kreće na zapad ka Ohaju.

Meteorolozi su procijenili da će oluja nastaviti da slabi kako se kreće dublje unutar teritorije SAD.

uragan-poplava

Iako je uragan oslabio na nivo tropske oluje, stručnjaci ne očekuju da će kiša uskoro prestati da pada.

- Trajaće najmanje još 48 sati, možda i 72 sata prije nego što počne da slabi - prenosi Si-En-En.

Poručnik Mičel Ruslander i njegov tim spasavanja radili su bez odmora kako bi pomogli stanovnicima zahvaćenim olujom.

- Cele noći smo radili i sekli rupe u krovovima jer se nivo vode povećao tako brzo. Mnogo je gore nego što sam očekivao. Apsolutno najgora je poplava - kaže on.

Gotovo u isto vrijeme kada i "Florens", supertajfun Mangkut obrušio se na severoistočnu obalu Filipina, a oko 5,2 miliona ljudi, čija se domaćinstva nalaze na putu "veoma destruktivnog" tajfuna, upozoreno je da ostane u svojim domovina.

delfin

Na društvenim mrežama pojavile su se najprije slike i snimci delfina i ajkula kako plivaju poplavljenim ulicama na Istočnoj obali SAD.

Portal Analitika