Društvo

Masovan odziv akciji internacionalnog dana čišćenja obala (FOTO, VIDEO)

JP Morsko dobro podržalo je akciju internacionalnog dana čišćenja obala. Ovo nije jedina akcija koju Morsko dobro organizuje tokom godine- obilježavamo Međ1unarodni dan planete zemlje, zatim Dan obale, Dan močvarnih staništa i podržavamo sve inicijative lokalnih NVO zajednica kad je u pitanju promovisanje zaštite životne sredine, izjavio je Nemanja Malovrazić iz JP Morsko dobro.
Masovan odziv akciji internacionalnog dana čišćenja obala (FOTO, VIDEO)
S.G.
S.G.Autor
Izvor

"Ove godine kad je u pitanju internacionalni dan cišćenja obala, ovdje u Budvi odazvale su se brojne nevladine organizacije i preduzeća iz Budve. Danas su sa nama ovdje predstavnici Komunalnog preduzeća Budva i članovi nevladinih organizacija iz Budve. Javno preduzeće svim ovim akcijama pokušava da skrene pažnju na problem reciklaže, odlaganja otpada i podizanje svijesti građana kad je u pitanju zaštita životne sredine. Naše preduzeće je proteklih godina sklopilo partnerstvo sa zemljama iz regiona u nekoliko evropskih projekata. Sprovešćemo jedan projekat koji se bavi sakupljanjem otpada sa plaža u okviru koje se tačno određuje plastika, vrsta plastike, vrsta drugog otpada, zatim mjerimo kubikažu i dobijamo podatke koji su uporedivi sa drugim zemljama ovog regiona. Ovo se organizuje po prvi u Crnoj Gori. Razni su projekti, razne su aktivnosti, ali najbitnije je da aktivno radimo na promociji zaštite životne sredine i na čišćenju naših plaža", istakao je Malovrazić.

buljariceciscenjeotpadaProjekt koordinator NVO Zero Waste Montenegro Vanja Cicmil kaže da drugi put zaredom organizuju internacionalni dan čišćenja obala. U saradnji sa javnim preduzećem Morsko dobro, Opštinom Kotor, EU Info centrom i delegacijom EU u Crnoj Gori, ovo je bilo najveće čišćenje do sada. U saradnji smo sa velikim brojem nevladinih organizacija i javnih ustanova u Crnoj Gori.

 "Za ovo čišćenje poseban fokus je na plastici za jednokratnu upotrebu koju ćemo kasnije odnijeti u reciklažni centar. Čak 60 odsto otpada koji nađemo i koji završi u moru je zapravo ta plastika za jednokratnu upotrebu. Želimo naročito da skrenemo pažnju crnogorskoj javnosti kakav je uticaj tih proizvoda koji su jako loše dizajnirani na našu prirodu. Krajnji cilj je da skrenemo pažnju na jedan vrlo hitan problem koji pravi plastika za jednokratnu upotrebu u prirodi", navela je Cicmil.

buljariceakcijaVolonterka Beki kaže da je Amerikanka i da je "ovdje da održi Crnu Goru lijepom"

"Saznala sam za ovu akciju preko direktora škole moga sina i bilo mi je drago da ja i moj sin učestvujemo. Bio je autobus koji nas je doveo. Pa, mi živimo u Crnoj Gori, isto bih uradila u Americi i bilo gdje da živim. To je vrlo važno i svakoga dana gledamo posledice zagađenja, plastika u okeanima, klimatske promjene itd. Vrlo je važno za svakoga od nas da čini sve što može da spasi planetu za djecu.

 

Portal Analitika