Preduzetništvo

Ljubav prema pčelarstvu prerasla u moderan biznis

Veliki napredak u poslu ostvarili su 2016. godine, nakon podrške IRF-a i Ministarstva poljoprivrede kroz IPARD like projekat, govori Marko Ćirović
Ljubav prema pčelarstvu prerasla u moderan biznis
Danica Janković
Danica JankovićAutor
Dnevne novineIzvor

Porodica Ćirović ljubav prema pčelarastvu njeguje godinama. Od tradicionalnih metoda, uz veliki trud i ulaganje, prešli su na modernije pčelarenje i razvili porodični posao u šavničkom selu Tušina.

Broj društava se, kako govori Marko Ćirović, iz godine u godinu povećavao zbog čega su se svi članovi njegove porodice postepeno uključivali u posao.

"Pčelarstvo je tradicija u našoj porodici. Od nekadašnjih dubina polako se prelazilo na modernije pčelarenje", ističe Ćirović.

pcelarstvo-porodica-cirovic-irf-2

Veliki napredak u poslu, kako dodaje, ostvarili su 2016. godine kada su dobili podršku Investiciono razvojnog fonda (IRF) i Ministarstva poljoprivrede kroz IPARD like projekat.

"Investicija u vidu kreditne podrške iznosila je 40.000 eura, dok je sopstveni ulog bio 15.000. Od tih sredstava 60 odsto je nepovratno", navodi Ćirović u razgovoru za Dnevne novine, dodajući da je na taj način njihov "skromni posao prerastao u pravi porodični biznis".

Prije te podrške, porodica Ćirović nije koristila kreditna zaduženja drugih banaka.

 

Djelatnost

Osnovna djelatnost pčelarstva Ćirović je proizvodnja meda. Kupcima nude i propolis kapi, polen, mješavine za imunitet, anemiju, prostatu i bronhije, suvo i koštunjavo voće u medu, medovaču i prirodnu kozmetiku Ana-Marija za njegu lica i tijela.

pcelarstvo-porodica-cirovic-irf-4

"Od kozmetike napravljene na bazi pčelinjeg voska i meda proizvodimo kremu za normalnu kožu lica, hidratantnu kremu, vitaminsku kremu, kraljevsku kremu, antirid, dezedorans u stiku, balzam za usne, mlijeko za tijelo", ističe Ćirović.

On dodaje da treću godinu zaredom uspješno proizvode i plasiraju na tržište pergu u medu. "Perga je fermentisani polen obogaćen brojnim amino-kisjelinama, raznim kvascima, mliječnim kisjelinama, fermentima. Sadrži veliki broj vitamina, minerala i enzima koji poboljšavaju imuni sistem, liječe anemiju, obnavljaju crijevnu floru, jačaju zidove krvnih sudova. Perga se koristi i za oporavak nakon izlivanja krvi u mozgu i infarkta", objašnjava naš sagovornik.

pcelarstvo-porodica-cirovic-irf-3

 

Sertifikat

Ćirović ističe da je njegova porodica trenutno u odmakloj fazi dobijanja sertifikata za organsku proizvodnju meda.

"To podrazumijeva obavljanje pčelarske djelatnosti po instrukcijama i standardima Monteorganike. Nadamo se da ćemo nakon dobijanja sertifikata za organsku proizvodnju meda, naše proizvode moći da plasiramo i predstavimo na inostranom tržištu", govori Ćirović, dodajući da proizvode predstavlju i prodaju na sjamovima širom države, te da je zadovoljan potražnjom. D.J.

 

Portal Analitika