Svijet

SAD: Obilježava se 17. godina od terorističkih napada

Sjedinjene Američke Države (SAD) obilježavaju danas 17. godina od terorističkih napada, u kojima je poginulo tri hiljade osoba. 
SAD: Obilježava se 17. godina od terorističkih napada
Agencije / Portal AnalitikaIzvor

Napade 11. septembra 2001. godine izveli su pripadnici terorističke organizacije Al Kaide, čijih je 19 pripadnika otelo četiri putnička aviona, koji su uzletjeli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su upali u kabine aviona i, služeći se noževima za hartiju kao oružjem, preuzeli kontrolu nad letilicama.

Prvi avion "Amerikan erlajnsa" udario je u sjevernu kulu Svjetskog trgovinskog centra, a drugi avion kompanije "Junajted" udario je u južnu kulu. Treći avion udario je središte Pentagona u Vašingtonu, dok se četvrti srušio tokom borbe putnika sa teroristima.

Očekuje se da će se više hiljada ljudi, među kojima i članovi porodica žrtava, preživjeli i spasilački radnici, okupiti na godišnjoj ceremoniji na mjestu gde su se nalazile kule "bliznakinje" Svetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Američki predsjednik Donald Tramp i potpredsjednik Majk Pens će obići druga mjesta u koje su udarili oteti avioni 11. septembra 2001. godine.

Na prošlogodišnjoj ceremoniji, Tramp je poručio ekstremistima da se "Amerika ne može zastrašiti".

Na mestu na kojem su se nalazile kule STC u Njujorku podignuto je spomen-obeležje žrtvama, a sazidan je i novi Svetski trgovinski centar.

 

Portal Analitika