Zdravlje

Edukacija o dijabetesu dragocjena za pacijente

Procenat oboljelih od šećerne bolesti na svjetskom nivou, poprima obrise pandemije. iako nema zvaničnih podataka, pretpostavlja se da u Crnoj Gori oboljelih od te bolesti ima oko 50 hiljada. Ljekari smatraju da efekti liječenja nijesu zadovoljavajući, prvenstveno zbog neadekvatnog odnosa pacijenata prema bolesti. Zato je potrebno edukovati i oboljele ali i potencijalne pacijente o preventivi i načinu liječenja.
Edukacija o dijabetesu dragocjena za pacijente
Bar InfoIzvor

"Nije ovo posao samo za ljekare ovo je posao i za psihologe i za porodicu, jer je to jedno stanje koje može da ošteti sve. Samo je potrebno posvetiti mu se," kaže dr Valentina Kalinić.

Kamp koji već tradicionalno organizuju u Baru o edukaciji itekako je od pomoći i ljekarima i pacijentima, kaže Kalinić.

U Crnoj Gori 96% lijekova potrebnih za liječenje dijabetesa su na pozitivnoj listi i mogu se dobiti na recept.

Uz preporuke nevladinih organizacija, Nacionalne komisije za dijabetes, u Fondu za zdravstveno osiguranje ove godine rade na uvođenju senzora za djecu do sedam, odnosno petnaest godina. Ovo je saopšteno na otvaranju sedmog Edukativnog kampa za osobe sa dijabetesom koji je zvanično otvoren 7. septembra i trajaće pet dana.

Do 12 septembra svakog dana od 9-13 sati u hotelu Sidro održavaju se radionice otvorenog tipa u kojima osobama sa dijabetesom, njihovih roditeljima o aktuelnim temama prevencije, zdravih stilova života, novitetima u medicinskim dostignućima po pitanju dijabetesa...govore renomirani internisti - endokrinozi, kardiolozi, reumatolozi, nefrolozi, zatim oftalmolozi, specijalisti higijene – dijetolozi, stomatolozi, psiholozi...

Organizator NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Plavi krug Bar poziva sve zainteresovane da prisustvuju predavanjima na kojima osim edukativnih predavanja mogu da se konsultuju sa ljekarima o svom zdravstvenom stanju.

 

 

Portal Analitika