Društvo

Bolje čistiti sirćetom nego deterdžentom

U Crnoj Gori nijesu rađena istraživanja o tome kakav uticaj na zdravlje ljudi imaju sredstva za čišćenje. Kako su Pobjedi kazali iz Instituta za javno zdravlje, u laboratoriji za sanitarnu herniju radi se samo ispitivanje zdravstvene ispravnosti deterdženata kao i provjera usklađenosti deklaracije proizvoda.
Bolje čistiti sirćetom nego deterdžentom
Nova PobjedaIzvor

Ipak, iz ove zdravstvene ustanove upozoravaju da prilikom čišćenja svog doma možemo povećati nivo hemikalija, a dugoročno izlaganje koktelu hemikalija koji se nalaze u zatvorenim prostorijama i prašini, čak i u veoma niskim dozama, može dovesti naše zdravlje u opasnost. Stoga, kako poručuju, za čišćenje u većini slučajeva treba koristi sodu bikarbonu, sirće, kuhinjsku so, kao i sok od limuna.

Različiti sastojci deterdženata pod kojim se smatra svaka supstanca ili smjesa koja sadrži sapune i/ili druge površinski aktivne materije namijenjene za procese pranja i čišćenja mogu negativno uticati na zdravlje. Prije svega djelovati na kožu, izazvati iritacije i alergijske reakcije kože, mogu nadražiti sluzokožu oka i organa za disanje izazivajući respiratorne smetnje, a neke ometaju i rad hormona naveli su iz Instituta, objasnivši da koncentrovani nepravilno primijenjeni deterdženti mogu da oštete sluzokožu disajnih organa i očiju, jer sadrže sastojke poput jedinjenja amonijaka ili hlora (koji je poznat i kao izbjeljivač).

Mnoga sredstva za čišćenje sanitarija, prema njihovim riječima, su iritativna ili korozivna, a pod određenim uslovima mogu i da oslobode toksične gasove.

Na uticaj hemikalija najosjetljivija su djeca jer su manji i imaju manju težinu od odraslih pa ista količina hemikalije je jača ,,doza za dijete nego za odrasle”.

“Dječji organi su nedovoljno razvijeni i ne mogu da se brane kao što mogu organi odraslih, imuni sistem takođe nije u potpunosti razvijen. Dječija koža je nježnija i osjetljivija, odbrambena snaga dječje kože je slabija, pa su djeca podložnija iritacijama i alergijskim reakcijama. Takođe, najmlađi često istražuju svijet oko sebe dodirujući predmete i površine svojim rukama i ustima, ali i puze i igraju se na podu. Zbog svoje visine uvijek su bliža podu nego odrasli, a na podovima se zadržava najviše ostataka hemikalija”,  naveli su iz Instituta.

Portal Analitika