Politika

Dinamičan politički dijalog sa Njemačkom izuzetno važan za Crnu Goru

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Savezne Republike Njemačke Hans Ginter Materna.
Dinamičan politički dijalog sa Njemačkom izuzetno važan za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je tokom razgovora iskazao zahvalnost ambasadoru Maternu za saradnju tokom njegovog mandata, ističući da su u tom periodu dodatno unaprijeđeni odnosi između Crne Gore i Njemačke, što je potvređeno i nedavnom posjetom premijera Markovića Berlinu.

Dinamičan politički dijalog sa zemljom poput SR Njemačke izuzetno je važan za Crnu Goru, imajući u vidu značaj pažnje jedne od vodećih evropskih država za podsticaj  integracijama Crne Gore i ZB. 

U tom kontekstu, ukazao je na prioritete državne politike, a to su članstvo u EU, ekonomski i demokratski razvoj zemlje. Predsjednik je istakao da je zadovoljan dinamikom tih procesa u Crnoj Gori, svjestan da je brzina ostvarivanja strateških ciljeva opredijeljena unutrašnjim kapacitetima, ali i istorijskim zaostajanjem regiona. Ipak, napominje Đukanović, Crna Gora je uspjela od jedne od najmanje razvijenih republika bivše Jugoslavije, da postane lider u regionu i članica NATO, sa perspektivom dinamičnog ekonomskog razvoja u cilju dostizanja evropskog kvaliteta života.

Đukanović je posebno ukazao na čvrsto opredjeljenje Crne Gore da postane punopravna članica EU, ocjenjujući da je integracija interes i ZB i EU. Stoga, uprkos smanjenju entuzijazma za proširenjem unutar EU, predano radimo na reformama i dostizanju standarda, u cilju evropeizacije crnogorskog  društva, poručio je Đukanović. U tom smislu ukazao je na značaj očuvanja vizije ujedinjene Evrope i nastavka procesa  proširenja kao optimalnog okvira za evropsku konkurentnost, i za regionalni prosperitet. Propuštanje još jedne prilike da se ZB integriše, značio bi održavanje zone permanentne nestabilnosti, zaključio je Predsjednik.

Ambasador Matern zahvalio je Predsjedniku Đukanoviću za odličnu saradnju i srdačan prijem u Crnoj Gori. Posebno je ukazao na jasnu poruku kancelarke Merkel o podršci perspektivi proširenja EU, ističući da će zemlje EU znati da cijeni rezultate koje Crna Gora ostvari na tom putu.

Predsjednik Đukanović posebno je istakao zadovoljstvo dobrom bilateralnim odnosima dvije države uz zahvalnost za svu razvojnu podršku Njemačke Crnoj Gori, u procesu demokratizacije, u oblasti pravde, unutrašnjih poslova i odbrane, kao i u obrazovanju i kroz saradnju sa jednim brojem njemačkih pokrajina. Obostrano je naglašen značaj produbljivanja ekonomske saradnje.

Takođe je zajednički ocijenjeno da će dalje reforme u oblasti vladavine prava doprinijeti jačanju demokratizacije društva, i razmijenjena mišljenja i o jednom broju pitanja iz domena unutrašnje politike.

Portal Analitika