Društvo

Izuli ih iz cipela

Peti, jubilarni, Sea Dance festival, otvoren je sinoć u Buljarici. Dolazak legendarnog Najla Rodžersa više je nego dovoljan povod da se posjeti jedan od najboljih festivala u Evropi, s osjećajem da će provod biti zagarantovan. Ipak, utisak sagovornika Portala Analitika, koji su se obratili našoj redakciji, je da su zabavu pokvarili organi reda i mira.
Ilustracija
Ilustracija
L.Đ.
L.Đ.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Odmah po ulasku u festivalski prostor, kažu naši sagovornici, čiji je identit poznat redakciji, posjetioci su naišli na temeljnu, ali uobičajenu kontrolu.

„Čekaju vas policajci koji otvaraju sve što nosite i pipaju vas po gotovo svim dijelovima tijela. To je uobičajeno, kao i na mnogo većim festivalima od ovog. Međutim, ono što nije uobičajeno je da policajci u civilu, nepunih minut nakon glavnog pretresa, salijeću posjetioce hvatajući ih za ruku!“, kaže jedan od sagovornika Portala Analitika i nastavlja:

„Scene kao iz jeftinih američkih filmova: dvojica dugajlija vas hvataju ispod miške, vade značke i govore da treba da vas pretresu. Prvo se postavlja pitanje – zbog čega? Kako je moguće da policija, bez naloga ili dojave, na osnovu njihovog ‘inspektorskog instikta’, može nasumično da ‘lovi’ građane i dodatno ih pretresa? Koji profil ličnosti opravdava rigorozne kontrole? Da li to znači da bi taj režim ‘kontrole’ trebalo da se sprovede na svim posjetiocima? Vodeći se nekom logikom, odgovor bi bio – da, ali to nije slučaj, nego se ide sistemom ‘ako prođe – prođe’. Da li ovo znači da je obezbjeđenje na ulazu u festival potpuno nesposobno i da nije u stanju da pronađe narkotik, oružje ili šta već?“, pitaju revoltirani sagovornici

Nakon, kako kažu, ‘lišavanja slobode’ – jer su im sloboda kretanja i uživanje na prostoru za koji je karta dobro plaćena uskraćeni zbog nečijeg ‘instikta’ – scene iz filmova B produkcije se nisu završile.

„Muškarci su morali da se oslobode odjeće, skidao im se kaiš, pa pantalone, pa i dalje od toga, do samog obnaženog čučanja, dok su policajke djevojkama vršile dodatnu kontrolu torbi i rančeva, te zavlačile ruku u brushalter, i detaljno pipkale ostale intimnije zone tijela. Uz to, posjetiocima su izdavali komande kao teškim zatvorenicima: ‘Ćuti, i samo kratko odgovaraj na ono što te pitam’, pričaju sagovornici i dodaju:

„Nakon što se završi petnaestominutna ‘kontrola’ kojom, naravno, nisu pronašli ništa, kažu vam samo da ste slobodni i onda napokon možete da uđete u koncertni prostor i pokušate da se ne pojedete od nervoze, kako vam ne bi propala noć“.

Sigurno da je na ovaj način, kaže naš drugi sagovornik, zaplijenjena određena količina narkotika – pa i po cijenu maltretiranja poštenih posjetilaca – ali je, kaže, najvažnije pitanje gdje su policajci bili tokom koncerata.

„Gdje su bili kada su se tokom svirke Najla Rodžersa sa svih strana palili ‘džointi’, veći nego na spotovima popularnih repera? Gdje su bili dok su ljudi konzumirali narkotike na otvorenom prostoru, gdje su ih mogla vidjeti i djeca?! Pa ako ih je bilo teško uočiti u masi, nije ih mogao zaobići karakterističan ‘miris’ marihuane. Gdje su bili dok su nas posjetioci salijetali s pitanjima: ‘Brate, imaš li što?’. Gdje je bilo upozorenje policije, prije festivala, da će biti ovakvog ponašanja od strane organa reda i mira, jer, očigledno, nisu sposobni da iz prve ‘ubodu’ prave ljude? Možda bi to smanjilo prodaju karata? Mnogi od nas su samo došli da poslušaju legendardnog muzičara i da uživaju u odličnom koncertu. Policija u službi naroda – definitivno ne. Prije će biti duh Titove milicije“, zaključuju naši sagovornici.

Na kraju, kakvu poruku šaljemo građanima: da ipak ne žive u slobodnoj i demokratskoj državi? A kakvu tek turistima? Ako se ovakve ‘kontrole” sprovode nad građanima Crne Gore, koji bi trebalo da znaju svoja prava, šta onda očekuje strance?

Portal Analitika