Komentar

Đuranović: Kurir Ivica

Opake riječi o progonu Srba u Crnoj Gori nijesu tek bezazleno bulažnjenje bivšeg Miloševićevog posilnog, već prijetnja Vučićevog megafona i mnogo je nalik na zlokobnu matricu iz prošlih vremena. Zato mora da začudi ćutanje zvanične Podgorice
Đuranović: Kurir Ivica
Nova PobjedaIzvor

Piše: Draško ĐURANOVIĆ

Tek što je tabloid ,,Kurir“ bombastično obznanio da u Crnoj Gori ,,otimaju 20.000 kuća i vikendica srpskih državljana“ i da na Crnogorskom primorju ,,zatvaraju i ubijaju Srbe“, čula se iz Beograda još jedna zloslutna ocjena. I to direktno iz usta ministra spoljnih poslova Srbije: Ivica Dačić strahuje da ,,sve što se Srbima dešava u Crnoj Gori“ jeste dio ,,smišljenog projekta, političke akcije usmjerene protiv srpskog naroda“!

,,Nema primjera u Evropi u 21. vijeku da je jedan narod u tako lošem položaju kao što su to Srbi u Crnoj Gori“, jadao se Dačić, dok se u Beogradu srdačno držao za ručice sa Andrijom Mandićem, predsjednikom Nove srpske demokratije, četničkim vojvodom u civilstvu.

Možda će neko ove teške riječi ministra pripisati žovijalnosti lika Ivice Dačića. Ili kao obično samoreklamerstvo čovjeka spremnog da zapjeva kad ne treba i zakuka kad su svi veseli, predsjednika Socijalističke partije Srbije, samozvanog ljevičara koji je, sve do prošlogodišnje posjete Argentini, bio ubijeđen da su i Fidel Kastro i Če Gevara – Kubanci.

Moguće da će biti i onih, i to iz vrha vlasti u Podgorici, koji će opasnu priču Ivice Dačića relativizovati i protumačiti kao neku vrstu dnevnog spinovanja zvaničnog Beograda, ,,bacanja prašine u oči“ pred veliki rasplet na Kosovu. Nešto u stilu: dok se narod u Srbiji okupira odbranom ugroženog srpstva u Crnoj Gori, obaviće se razgraničenje na Kosovu i srpsko priznanje Kosova. Ali, kakva god bila Dačićeva motivacija, koliko god Dačićeve riječi bile daleko od istine i realnosti u Crnoj Gori – nije to tek bezazleno bulažnjenje bivšeg Miloševićevog posilnog, već prijetnja Vučićevog megafona.

Ocjena ministra spoljnih poslova Srbije više liči na podgrijavanje najnižih strasti i podsjeća na – tekst ratne deklaracije. I mnogo je nalik onoj zlokobnoj matrici iz ne tako davnih vremena. Početkom devedesetih, prije krvavog raspada Jugoslavije, patentiran je dijabolični obrazac: prvo krenu srpski akademici, zapucaju Miloševićevi mediji, nastave srpski popovi i na kraju prorade – topovi. Da sve sravne, tobože u cilju spašavanja ugroženog srpstva. Kako su spasili srpstvo, najbolje znaju Srbi koji su nekad komotno živjeli u jednoj Jugoslaviji, a sada jedva preživljavaju u Srbiji, bez Kosova. Vremena se jesu promijenila, nema više ni Jugoslavije, JNA i Miloševića.

Ali, tu su i dalje akademici, plaćenički mediji, potkupljivi političari i zloćudni popovi. Imperijalna matrica surove manipulacije i dalje o(p)staje. I ovog ljeta su počeli da iskopavaju jame, manipulisalo se sa jamom ,,Kotor“ kraj Nikšića. I opet ,,Kurir“ i ostali medijski kuriri u Srbiji, kao i njihove ispostave u Crnoj Gori, podgrijavaju nacionalnu mržnju i nacionalnu netrpeljivost.

Lažne patriote. I ponovo ljudi u crnim mantijama, umjesto da služe Bogu, ubijaju boga u ljudima. Tako je početkom avgusta patrijarh Irinej – tek što je dodirnuo crnogorsku zemlju izlazeći iz aviona JAT-a - bestidno ustvrdio da je ,,Srbima u Crnoj Gori gore nego nekad Srbima u NDH“. Sramni sveštenik.

A onda se, koliko juče, kao lažna jagodica na torti laži, pojavio – srpski ministar Dačić. Da kurirski, u ime zvaničnog Beograda, pošalje poruku Vlade Srbije, SPC, Dveri i drugih ,,zaštitnika srpstva“ . Koji, baš na stotu godišnjicu sramne Podgoričke skupštine, prizivaju novu izdaju Crne Gore. I sve to da bi – zaštitili ugrožene Srbe u Crnoj Gori? Odsustvo morala.

Srećom, svako ponavljanje istorije na kraju bude farsa. Teško je više voditi ratove na Balkanu, nije više lako ni izbrisati ime Crne Gore. Ali ne treba potcjenjivati snagu manipulacije koja dolazi iz Beograda.

Ako ne mogu ponoviti matricu izazivanja ratova, zli dusi mogu obnoviti aveti nacionalne netrpeljivosti nacionalnog prebrojavanja; obnavljati zlu krv i tako stalno ugrožavati crnogorsko društvo i građanski karakter države.

Zato čudi ćutanje zvanične Podgorice na posljednji ispad ministra vanjskih poslova Srbije. Ćutanje kada se ima i mora što reći ne djeluje baš kao neka valjana strategija, ni odbrane države Crne Gore ni odbrane istine o Crnoj Gori.

Osim ako neko ne misli da se tako, ćutanjem na laži, zaista mogu graditi ,,najbolji odnosi Srbije i Crne Gore“?!

Portal Analitika