Abiznis

U fokusu rast izvoza

– Vlada u septembru počinje izradu programa ekonomskih reformi za period od naredne do 2021. godine. Planirano je da bude gotov u januaru naredne godine, kada će biti upućen Evropskoj komisiji na mišljenje, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.
U fokusu rast izvoza
Nova PobjedaIzvor

Krajem januara ove godine je, inače, usvojen aktuelni program ekonomskih reformi od ove do 2020. godine, u kojem je strateški razvojni cilj održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza zemlje u odnosu na prosjek EU i povećanju kvaliteta života svih njenih građana.

U aktuelnom programu se ističe da su Crnoj Gori i u narednom periodu potrebne stope realnog ekonomskog rasta od oko četiri odsto godišnje, kako bi BDP po glavi stanovnika brže konvergirao sa onim u EU. Iz ovog resora nijesu ulazili u detalje novog programa, ali su objasnili da je glavni cilj jačanje makroekonomske stabilnosti zemlje, posebno konsolidacija javnih finansija i povećanje stabilnosti finansijskog sektora, rast izvoza, zaposlenosti, otvaranje novih mogućnosti za ubrzanje ekonomije.

Nastaviće se sa rješavanjem strukturnih problema u ekonomiji, odnosno otklanjanje ključnih prepreka za unapređenje konkurentnosti zemlje i povećanje potencijalnog privrednog rasta. - Jak investicioni ciklus povećaće potencijal za rast ekonomije na srednji i dugi rok, prije svega u oblastima putne infrastrukture, energetike, turizma i poljoprivrede, uz multiplikativni efekat na sve ekonomske sektore - objasnili su u Ministarstvu.

INDUSTRIJA

Razvoj industrijske proizvodnje i povećanje kapaciteta, kažu, već je duže u fokusu kreatora ekonomske politike.

- Na taj način jača se diverzifikacija privrede, što će imati velike pozitivne efekte na povećanje izvoznih aktivnosti zemlje. Uvozna zavisnost će se smanjiti tako što će se nadomjestiti domaćom proizvodnjom - objasnili su oni.

U novom dokumentu će se naći i energetski sektor. - Razvoj energetskog sektora doživljava veliki uspon, imajući u vidu razvoj postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, tranzit Transanadolijskog gasovoda, koji će prolaziti kroz Crnu Goru i približiti je tržištu gasa i gasifikaciji, zatim završetak podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije čije se puštanje u probni rad očekuje do kraja godine, i brojni drugi projekti u energetici - ističu u Ministarstvu. Primjenom raznih mjera podsticaja kontinuirano se, dodaju, radi na povećanju proizvodnje u prerađivačkoj industriji.

- U toku je realizacija više programa usmjerenih na razvoj proizvodnje hrane -meso i mesne prerađevine, mlječni proizvodi, proizvodnja voća i povrća, prerada drveta, farmaceutski proizvodi. Nastavak realizacije ovih programa planiran je i u narednom periodu, što će uticati na rast prerađivačke industrije kao najznačajnijeg sektora industrijske proizvodnje - objašnjavaju u ovom resoru.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika