Abiznis

Joković: Naplatili 426,4 miliona eura

Za sedam mjeseci ove godine Uprava carina je naplatila 426,4 miliona eura bruto prihoda, što je za 13,8 odsto, odnosno 51,69 miliona eura više u odnosu na isti period 2017. godine – rekao je direktor Uprave carina Vladan Joković Pobjedi. 
Foto: D. Mijatović
Foto: D. Mijatović
PobjedaIzvor

Vraćeno je šest miliona eura, čime je ostvarena neto naplata od 420 miliona.

- Rast je posljedica prvenstveno bolje naplate PDV-a pri uvozu. Naplaćeno je 288,3 miliona eura, što je povećanje od 47,8 miliona, odnosno 19,9 odsto. Prihod od akciza veći je za 2,4 odsto, odnosno 2,88 miliona i iznosi 121,7 miliona eura – rekao je Joković i dodao da raste naplata svih vrsta akcize, osim na cigarete.

Naplata po osnovu carine povećana je za sedam odsto na 15 miliona eura, poreza na kafu 1,2 miliona, a ostalih prihoda premašila je 28,6 hiljada eura.

 TENDER

- Uprava carina je posebnu pažnju posvetila modernizaciji službe i ispunjavanju obaveza za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 29-Carinska unija. Jedan od zadataka, koji je za našu službu najvažniji i najzahtjevniji, je priprema za realizaciju novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), koji iziskuje veliki angažman našeg IT i poslovnog sektora – objasnio je Joković i podsjetio da je Evropska komisija omogućila Upravi carina da kroz ovaj projekat razvije najnoviju tranzitnu aplikaciju, zajedno sa Njemačkom i Poljskom, koje će prve u EU raditi na toj verziji.

- Ostvarena je snažna interakcija sa nadležnim direktoratima Ministarstva finansija i Delegacijom EU u Crnoj Gori i izrađena dokumentacija neophodna za realizaciju tenderske procedure, kako bi ovaj projekat, koji će se finansirati iz sredstava IPA 2014, otpočeo sa implementacijom ove godine, kako je i planirano. I pored toga što je vrijeme godišnjih odmora, ove prioritetne aktivnosti realizuju se dobrom dinamikom, uz punu podršku Delegacije EU i Ministarstva finansija, kako bi sve završili u planiranim rokovima – rekao je Joković.

Rezultat ovog projekta, čija implementacija je jedan od uslova za pristupanje EU, ističe, je usklađivanje našeg tranzitnog sistema i procedura sa odredbama Konvencije o zajedničkom tranzitu putem implementacije NCTS kompatibilne nacionalne tranzitne aplikacije.

CARINSKI ŠKOLSKI CENTAR

- Uprava carina posvećena je razvoju i unapređenju ljudskih resursa i na tom planu imamo više započetih sistemskih aktivnosti. Smatram da su ljudi ključni faktor razvoja i da je u njima najveći potencijal za napredak. Kako smo iz godine u godinu u okviru izvještaja EK suočeni sa ocjenama da bi administrativni kapaciteti mogli biti na višem nivou, ali i rezervama po pitanju realnosti sistema ocjenjivanja, pokrenuli smo inicijativu sa instrukcijama o sistemu ocjenjivanja koja će prikazati realnu sliku učinka svakog carinskog službenika – naveo je Joković i objasnio da je tome prethodila analiza sistema ocjenjivanja po organizacionim jedinicama i njegove svrsishodnosti.

- U mnogim oblastima, kao što je praćenje propisa, tužbeni zahtjevi, investicije za poboljšanje uslova rada, komunikacija, olakšavanje procedura na terenu pokrenuli smo inicijative, donijeli mnogobrojne instrukcije i pravilnike, upravo na bazi izvršenih analiza, koje su pokazale dobre strane i slabosti – istakao je i naglasio da je u toku izrada nove poslovne strategije za naredne tri godine, kao i strategije ljudskih resursa koja će sadržati sve pomenute ideje i inicijative.

- U toku je formiranje carinskog školskog centra, koji će od septembra obuhvatiti, kako redovne obuke, provjere sposobnosti i seminare, carinski ispit, tako i razne specijalističke vidove usavršavanja i kurseve zavisno od situacije na terenu, e-learning, kao i razna testiranja i doedukacije u smislu bolje primjene carinskih propisa i instrukcija. Imajući u vidu da su kadrovi ključni ulog za budućnost, jedino kontinuiranim edukacijama i jakim obrazovnim sistemom možemo izgraditi kvalitet više u okviru upravljanja ljudskim resursima i tu je ključ uspjeha – rekao je Joković i ocijenio da se uspješno nose sa kadrovskim deficitom, posebno imajući u vidu uvijek rastuće potrebe za vrijeme turističke sezone, ali i nove izazove kao što je otvaranje novih graničnih prelaza.

DEFICIT

- Uspijevamo, dakle, da zadovoljimo i ispunimo plan, ali i unaprijedimo djelovanje i procedure sa postojećim brojem, što je upravo u okviru Plana optimizacije javne uprave CG 2018-2020, iako su potrebe u stalnom porastu – naveo je Joković, koji smatra da je dosadašnji ugao upravljanja ljudskim resursima bio dobar, jer pregledom i analizama koje su radili nameće se zaključak da su, usljed nemogućnosti širenja službe i novog zapošljavanja, dolazili do novih vrijednosti i kvaliteta u poslu zahvaljujući dobroj realokaciji zaposlenih.

Vidimo sada, naveo je, da u Planu optimizacije javne uprave ,,Plan upravljanja ljudskim resursima“ uključuje različite mjere optimizacije broja zaposlenih, kao što je smanjenje broja radnih mjesta i program za rješavanje pitanja viška zaposlenih radnika, rano penzionisanje, zamrzavanje novog zapošljavanja, ograničavanje maksimalnog broja zaposlenih u svakoj instituciji…

- Uprava carina se u okviru Sektora za planiranje i upravljanje ljudskim resursima intenzivno bavi sistemskim zaokruživanjem stvari, kako bi naši službenici danom stupanja u Evropsku uniju, svojim profesionalizmom, znanjem, stručnošću, odgovornošću i integritetom pokazali da su ravnopravni sa carinicima zemalja članica EU – zaključio je Joković.

Portal Analitika