Abiznis

Sjevernim opštinama pola poreza na zarade

Nacrtom zakona o finansiranju opština, koji je Ministarstvo finansija objavilo u srijedu, predloženo je da se sjevernim opštinama poveća ustupanje poreza na zarade sa 12 na 50 odsto, piše Pobjeda.
Sjevernim opštinama pola poreza na zarade
PobjedaIzvor

Opštinama koje imaju do tri hiljade stanovnika ustupaće se 70 odsto ovog poreza.

Javna rasprava o tom propisu počeće 31. avgusta i trajaće 30 dana.

Opštinama primorskog i centralnog regiona ostaje 12 odsto ovog prihoda, Prijestonici 16 odsto, a Glavnom gradu 13 odsto.

Opštine će dobijati 80 odsto prihoda od poreza na promet nepokretnosti ostvarenog na njenoj teritoriji, 70 odsto koncesionih i drugih naknada izuzev naknade za korišćenje luke od koje opštinama pripada polovina prihoda sa njene teritorije i kompletna naknada od registracije vozila.

Nacrtom zakona je predloženo osnivanje rivolving fonda iz kojeg opština koja je potpisala ugovor o projektu sa donatorom ili vodećim partnerom na projektu ima pravo da povuče novac.

Predviđeno je da opština mora da vrati novac nakon refundacije od donatora, a najkasnije 12 mjeseci od dana povlačenja sredstava.

Sredstva revolving fonda u prvoj godini obezbijeđuje državni budžet.

Nacrtom su predviđeni i novi kriterijumi za korišćenje Egalizacionog fonda, koji mogu da koriste opštine čiji je stepen razvijenosti ispod prosječne vrijednosti indeksa na nivou države.

Na taj način, kako je objašnjeno, doći će se do pravičnije raspodjele novca.

Propisan je i način početnog finansiranja novoosnovane opštine koja je dužna da u roku od pola godine od konstituisanja donese odluku o budžetu i druge propise uvođenja, naplate i kontrole javnih prihoda.

Uvedena je i novina po kojoj odluku o kratkoročnom zaduživanju opštine, po kojem se glavnica mora otplatiti do kraja fiskalne godine, donosi predsjednik opštine, čime se skraćuje rok za zaduživanje za prevazilaženje trenutne nelikvidnosti lokalnog budžeta.

Portal Analitika