Politika

Đukanović doputovao u zvaničnu posjetu Republici Italiji

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekan je u Rimu u palati Kvirinale uz najviše vojne i državne počasti.
Đukanović doputovao u zvaničnu posjetu Republici Italiji
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Đukanović boravi u zvaničnoj posjeti Italiji na poziv predsjednika Italije Serđa Matarele.

Posjeta Italiji, prva je zvanična bilateralna posjeta Đukanovića nakon izbora na dužnost Predsjednika i pokazatelj je međusobnog uvažavanja i bliskosti susjednih prijateljskih zemalja, poručio je italijanski Predsjednik Serđo Matarela.

Prijateljstvo dvije države je na najvišem nivou, zasnovano na temeljima tradicije sa perspektivom savremenog razvoja, kazao je Matarela. Italija snažno podržava politiku proširenja EU, saopštio je Matarela i iskazao uvjerenje da Evropa nije potpuna bez Zapadnog Balkana. Crna Gora otvara put ka Evropi kao najnaprednija zemlja u tom procesu, kazao je italijanski Predsjednik,uz komplimente za dinamičan proces otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Matarela je ocijenio da integracija Crne Gore utiče na njen ukupan ekonomski i demokratski razvoj i usvajanje evropskih vrijednost što je u interesu regiona, ali i same EU. U tom kontekstu posebno je ukazao na važnu ulogu Crne Gore u očuvanju i promovisanju stabilnosti i napretka regiona.

Na vjekovnim temeljima, Crna Gora i Italija danas osavremenjavaju svoje odnose, posebno u kontekstu članstva Crne Gore u NATO i integracije u EU , kazao je predsjednik Đukanović izražavajući veliko poštovanje za podršku Italije kako na bilateralnom tako i na planu evropskih i evroatlantskih aspiracija ZB.

Takav odnos Italije izuzetno je značajan u kontekstu prevazilaženja nestabilnosti na Balkanu koje su generisane dugotrajućim životom vanevropske realnosti. Zato je, ističe Đukanović integracija drugo ime za stabilnost ZB. Predsjednici su zajednički ocijenili da dvije države imaju izuzetno dobru bilateralnu saradnju na ekonomskom planu, posebno u oblasti energetike. Takođe, postoji značajan prostor za povezivanje u oblasti kulture, zaštite životne sredine, i obrazovanja kroz programe razmjene i učenja italijanskog jezika koji je tradicionalno prisutan u Crnoj Gori.

Zvaničnom susretu dvojice Predsjdnika u palati Kvirinale prisustvovao je i ministar vanjskih poslova Italije Enco Moavero Milanezi, koji je sa posebnom pažnjom govorio o potrebi brže integracije ZB u EU, i značaju odlučnije podrške Evrope za infratsrukturni i ekonomski razvoj regiona.

U tom kontekstu, istaknut je značaj optimalnijeg korišćnja regionalnih inicijativa, posebno Jadransko jonske i Centralno evropske. Na kraju srdačnog i otvorenog razgovora na radnom ručku koji je predsjednik Matarela priredio za predsjednika Đukanovića i delegaciju u kojoj je i ministrica ekonomije Dragica Sekulić.

U Predsjedničkoj palati, ocijenjeno je da je prijateljstvo dvije države trajno i da možemo računati na punu podršku Italije na putu razvoja i dostizanja evropskog kvaliteta života.

 

dukanovic-matarela-002

Posjeta Italiji, prva je zvanična bilateralna posjeta Đukanovica nakon izbora na dužnost predsjednika i pokazatelj je međusobnog uvažavanja i bliskosti susjednih prijateljskih zemalja. 

dukanovic-matarela-009dukanovic-matarela-013dukanovic-matarela-014dukanovic-matarela-019
Portal Analitika