Abiznis

Deficit u drvnoj industriji 578 miliona eura

Crna Gora je ostvarila deficit u drvnoj industriji u iznosu od 578 miliona eura u periodu od 2005. do 2016. godine, pokazuje analiza konsultantske kompanije Fidelity consulting.
Deficit u drvnoj industriji 578 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

 “U tom dvanaestogodišnjem periodu, izvezli smo više sirovina od drveta nego što smo uvezli za 150 miliona eura. Dakle, izvozimo proizvode koji imaju nisku dodatu vrijednost, generišu najnižu maržu i zahtijevaju manji broj zaposlenih”, navodi se u analizi, prenosi Dan.

Sa druge strane, uvezeno je više materijala, odnosno poluproizvoda za 203 miliona eura, a gotovih proizvoda, odnosno namještaja i djelova za 525 miliona eura.

“Ovo znači da smo uvezli 728 miliona eura proizvoda koji nijesu sirovina, a koji imaju visoku dodatu vrijednost, naravno za proizvođače”, pokazuje analiza.

Na taj način je, kako su naveli, u posljednjih 12 godina omogućen razvoj industrije finalnih proizvoda u drvnoj industriji okolnih zemalja, a sve na račun domaće sirovinske baze.

“Izvozimo drva za ogrijev i daske niskog stepena obrade, a uvozimo stolice, plakare, stolive i trosjede koji imaju visoki stepen završne obrade. Kubik drveta u sirovini košta 30 eura, dok se u zavisnosti od stepena obrade ali i finalne cijene, prodaje i do nestvarnih hiljadu eura, u zavisnosti od proizvođača i snage njegovog brenda”, naveli su iz Fidelity-a.

Dodatno, za poslove sječe šume i izvoza sirovine nije potrebno zaposliti mnogo ljudi, dok je za poslove prerade drveta u finalne proizvode moglo biti zaposleno na hiljade ljudi, čime bi se problem zaposlenosti na sjeveru iskorijenio jer bi za tu industriju bilo potrebno na hiljade ljudi.

Portal Analitika