Društvo

Dodjeljenje Trinaestojulske nagrade

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uručio je danas najveće državno priznanje, Trinaestojulske nagrade.
Dodjeljenje Trinaestojulske nagrade
Portal AnalitikaIzvor

Nagradu za životno djelo dobio je profesor doktor Vukić Pulević, a Trinaestojulske nagrade za ovu godinu pripale su akademskom vajaru Krstu Andrijaševiću, viliončelisti Aleksi Asanoviću i profesoru doktoru filologije Adnanu Čirgiću.

“Crna Gora je oduvijek bila usijano željezo na nakovnju prošlosti koje se kovalo pod udarima budućnosti. Crna Gora je kaljena i na plamenovima Berlinskog kongresa 13.jula 1878. al ii na julskim vatrama 13.jula 1941.Kao što nema kamena koji ne pamti neku žrtvu za slobodu u Crnoj Gori, a ako ičega kamenja imamo odviše, tako gotovo da ne postoji datum koji ne bi mogao biti imendan dana državnosti Crne Gore”,  kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Istakao je da se 13. jul "izdiže nad ostalim datumima kao personifikacija crnogorskog pregnuća za slobodom iznad svega, a državom prije svega". 

Ocjenjujući da nijedan put nije bio lak i bez prepreka, Brajović je podsjetio da je "svaki prije ili kasnije savladan i propućen".

"Ipak, Crna Gora je preživjela, Crna Gora je ustala i uspravila se, riješena da svoju sudbinu drži u svojim rukama i sa najrazvijenijim demokratijama trči civilizacijski put", rekao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

U ime nagrađenih obratio se Adnan Čirgić, koji je rekao da nagrada koja nosi ime najsvjetlijeg praznika obavezuje i žiri i dobitnike.

"Obaveza je dobitnika da istaknu da nagrada nije samo nagrada za njihovo lično djelo, no i nagrada za prethodnike na čijem se djelu temelji njihovo stvaralaštvo", kazao je Čirgić.

 

Portal Analitika